Kören i genrep inför söndagen. Foto: Bengt Löfgren/TT

1.000 personer hyllar Peter LeMarc i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

En video gav en galen idé. Nu blir den verklighet i Trollhättan när 1.000 personer ska hylla stadens populära sångare.

– Stämningen är otrolig. Jag har inte haft samma känsla i kroppen sen jag fick min dotter, säger initiativtagaren Magnus Eriksson

”Jag var 20 år gammal. Hon var en evighet.”

Det är början låten om den unge bilfabriksarbetaren och den äldre kvinnan ”på fel sida älven”, Little Willie John, som är en av Peter LeMarcs största hits. På söndag kommer 1.000 personer samlas för att framföra den tillsammans i en hyllning till artisten.

SE MER: Peter LeMarc sjunger Little Willie John med Thomas Andersson Wij

– Jag tror att vi kommer bli så många. Vi är 830 anmälda nu (på fredagen), men det kommer nog dyka några freeriders, säger initiativtagaren Magnus Eriksson.

Mäktig körsång

Idén väcktes när han såg en video på hur 1.000 personer samlades i italienska Cesena i en hyllning till bandet Foo Fighters. De göra något annorlunda till tioårsjubileet av rullskidstävlingen Alliansloppet och som Trollhättebo visste han att det folk förknippade med staden var Saab, och Peter LeMarc.

LÄS MER: Peter LeMarc: ”Helvete vad jobbigt det låter”

Efter genrepet tidigare i veckan är han övertygad om att söndagen kommer att bli fantastisk.

– Man har varit med om många grejer, men det här är svårt att beskriva... Stämningen är otrolig. Jag har inte haft samma känsla i kroppen sen jag fick min dotter. Det är svårt att värja sig mot så mycket kör, säger Magnus Eriksson.

Samtidigt har projektet varit en utmaning logistiskt.

Utmaningen: Medhörningen

Dirigenten Ulf Wadenbrandts stora huvudbry har varit hur folk ska kunna höra varandra.

– Alla måste höra varandra och allt ska synka. Eftersom vi blir tusen personer krävs det mycket yta, säger han.

Deltagarna kommer främst från Trollhättan och regionen, men också stockholmare, malmöbor och norrlänningar finns på deltagarlistan. Det gör att filminspelningen på söndagen blir första gången som någon av de inblandade får höra hur det låter.

– Men jag älskar ju när det blir skarpt läge direkt och jag vet att det kommer bli bra, säger Ulf Wadenbrandt.

Flyttar inomhus

I sista minuten gjorde man dock en ändring i planerna. Från början hade man tänkt vara på flygplatsen, men på grund av den övervägande risken för regn flyttar man in i Nova Arena.

– Vi kan inte chansa med instrumenten. En stradivarius för många tusen låter bra, men inte när det kommer regn på den, säger Magnus Eriksson.

Det kommer i sin tur begränsa hur många som kan höra musiken live, samtidigt som det underlättar för ljudupptaget. Målet är en film, att musiken hörs kommer på köpet.

– Får man inte plats inne kommer det att höras utanför ändå. Det kommer låta mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.