Enhet lex Sarah-anmälas efter att de missat 124 anmälningar angående Lagen om omhändertagande av berusade. Foto: TT

124 anmälningar om berusade glömdes i postfack

Uppdaterad
Publicerad

I sju månader missade en av Göteborgs stadsdelsförvaltningar 124 anmälningar om Lagen om omhändertagande av berusade som låg glömda i ett postfack. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts.

Efter att Öppenvården lades ner i juni förra året har ingen hanterat eller handlagt anmälningar gällande LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer).

När polisen använder sig av Lagen om omhändertagande av berusade personer skickar de en rapport till den kommun det berör. Det är sedan kommunen som kan erbjuda hjälp och stöd, alternativ gå vidare med utredningen om det till exempel finns misstanke om att missbruk kan gå ut över minderåriga.

Sedan i juni har det varit 1:a socialsekreteraren på Individ -och familjeomsorgen i den aktuella stadsdelens ansvar, och det är i det postfacket som anmälningarna hamnat men sedan blivit liggande.

Det gäller 124 anmälningar om LOB, varav en gäller en minderårig person.

Sjukskrivningar på enheten

I lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg nämns det att flera av socialsekreterarna har varit sjukskrivna.

Efter en riskbedömning som gjordes i december så vill man förstärka mottagningsenheten för anmälningarna genom att tillsätta ytterligare en tjänst, det är däremot enligt anmälan oklart om det genomförts än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.