Arkivbild. Foto: TT

13 plastsäckar med patientjournaler upphittade

Publicerad

Ett förråd på vuxenhabiliteringen i Göteborg skulle städas ur. Då upptäcktes plötsligt 13 plastsäckar fyllda med patientjournaler och psykologanteckningar. Nu gör Västra Götalandsregionen en lex Maria-anmälan.

Det var i februari som plastsäckarna hittades. I patientjournalerna förekom uppgifter om personnummer, adresser, och sjukdomshistoria för tio år tillbaka i tiden. Dessutom fanns en hel del minnesanteckningar från psykologsamtal.

”En omfattande genomgång har startat för att verksamheten ska få en uppfattning om hur många patienter som är berörda.” skriver regionen i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Flera hundra patienter

Det rör sig dock minst om flera hundra patienter som drabbats. Många av patienterna är avlidna, men regionen konstaterar att de upphittade journalhandlingarna kan ha påverkat vården för de patienter som förekommer, särskilt som alla patientjournaler är i original.

Varför patientjournalerna legat i sopsäckarna framgår inte av lex Mariaanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer