100 personer var inblandade i ett storbråk i Borås i juni. Foto: SVT

14 personer åtalas för våldsamt upplopp i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 personer drabbade samman i ett storbråk i Borås i juni. Flera personer fördes till sjukhus med ambulans, bland annat en polis som träffades av en flaska i huvudet. Nu åtalas 14 personer för inblandning i upploppet.

Det var på kvällen den 22 juni som flera polispatruller larmades till stadsdelen Norrby i Borås, med anledning av ett större bråk. Två grupperingar hade drabbat samman och våldsamt upplopp utbröt. Polisen hade under flera timmar en omfattande insats innan lugnet lade sig.

– Oroligheterna på Norrby i juni i år grundar sig i en konflikt mellan två löst sammansatta grupper i området. Exakt vad som startade konflikten är svårt att säga. Min uppfattning är att alla misstänkta i det här åtalet tillhör samma sida i konflikten och är personer som av olika skäl är kända av polisen sedan tidigare, säger kammaråklagare Joel Pollnow i ett pressmeddelande.

Kaotiska scener utspelades

Av de 14 åtalade är 11 personer misstänkta för våldsamt upplopp, varav tre personer även är misstänkta för grov misshandel och en för grovt brott mot knivlagen. Ytterligare tre personer är åtalade endast för grov misshandel. De misstänkta är mellan 15 och 53 år.

I folksamlingen gick de misstänkta till angrepp mot personer och egendom. Detta skedde trots att poliser på plats försöker stoppa händelseutvecklingen. De kaotiska scenerna från Norrby fångades på en mängd kameror.

– Det har varit ett omfattande arbete att granska, bedöma och sammanställa övervakningsfilmer för att kunna identifiera de misstänkta, säger Göran Arvidsson, polisens utredningsledare i samma pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.