Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Magnus Berntsson (KD) förklara varför Västra götalandsregionens 149 sjukvårdspolitiker under tisdagen ska samlas till det första fysiska mötet sedan mars förra året. Foto: SVT

149 sjukvårdspolitiker samlas – dagen innan vaccinpassen införs

Uppdaterad
Publicerad

Den första december införs krav på vaccinpass vid allmänna sammankomster i Sverige. Dagen före samlas Västra götalandsregionens 149 sjukvårdspolitiker till det första fysiska mötet sedan mars förra året.

För första gången sedan coronautbrottet ska politikerna som basar över västragötalänningarnas vård träffas fysiskt.

– När vi i presidiet fattade beslutet om att ses fysiskt fanns inga restriktioner och inga var på gång. Men i dialog med berörda har vi sett till att vara i en lokal där vi verkligen kan hålla avstånd, säger Magnus Berntsson (KD), andre vice ordförande i regionfullmäktige.

Hur lämpligt är det att ni som sjukvårdspolitiker träffas dagen innan kraven på vaccinpass börjar gälla?

– Det fanns ju någon anledning till att statsmakterna beslöt 1 december. Vi är många människor och det är svårt att ändra från en dag till en annan. Det är inte heller en allmän sammankomst, så vi följer inte de kritierierna. Däremot har vi ständigt en dialog med partigrupperna om att vara vaksam och följa restriktionerna om avstånd.

Borås kongresshall upphandlad

Politikerna, 149 till antalet, kommer att samlas i Borås kongresshall som upphandlats speciellt för ändamålet och möjligheten att hålla avstånd. Regionfullmäktige är ingen allmän sammankomst eller offentlig tillställning enligt lagens mening, så därför gäller inte restriktionerna heller dagen efter men troligtvis blir detta det första och sista fysiska mötet på ett tag.

– Nu har vi inte träffats fysiskt på väldigt lång tid och många hade sett fram emot det. Och nu blir det en ny fas här med nya restriktioner, det var inte det vi såg fram emot. Men detta är tydligt, folk måste se till att vaccinera sig, det är det enda sättet vi kommer att kunna leva på normalt sätt i framtiden.

Stängt för allmänheten

Kommer ni att kontrollera vaccinationsgrad på de som deltar?

– Det kan vi inte göra innan sådana restriktioner finns och det är ju inte en allmän samling. Det troliga är ju att det blir digitalt igen i framtiden.

Allmänheten är inte välkommen fysiskt utan hänvisas till direktsändningen på regionens hemsida.

På dagordningen finns bland annat interpellationer om förlossningsvården, beslut om gratis vaccination mot Covid-19 även nästa år och en djupare granskning om regionens arbete med Agenda 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet