Sjukhusstyrelsens önskan är att undvika uppsägningar när 150 tjänster nu ska bort på Skas, enligt ordförande Pär Johnson (L). Foto: TT/VGR

150 tjänster bort på Skaraborgs sjukhus

Publicerad

Skaraborgs sjukhus ska till årsskiftet ha 150 färre anställda. Det är sjukhusstyrelsens nya mål efter kravet från regionen att öka spartakten.
– Hur det ska gå till rent praktiskt blir en personalledningsfråga, säger Pär Johnson (L), ordförande i sjukhusstyrelsen till SVT Nyheter Väst.

Sjukhusstyrelsens önskan är att personalminskningen ska kunna ske utan uppsägningar, genom naturlig avgång som pensionsavgångar.

– Samtidigt är det inget som vi kan lova. Även om personalomsättningen är stor och vi har särskild anställningsprövning så kanske det inte räcker med naturliga avgångar, säger Pär Johnson (L), som förklarar att det blir en fråga för sjukhusledningen när det står klart hur året utvecklat sig.

Trycket minskat

Jörgen Thorn som är sjukhusdirektör menar att det handlar om att återgå till det antal anställda som Skas hade 2016.

– Av olika anledningar har vi ökat antalet anställda succesivt. Men nu har trycket på antalet vårdplatser minskat och därför ska vi se över tillgången på vårdplatser, säger Jörgen Thorn till SVT Nyheter Väst.

– Vi kommer att skärpa den prövning av varje anställning som vi redan har och det är vår absoluta målsättning att klara av det här.

Inte i protokollet

Men beslutet om det nya målet att minska personalen med 150 tjänster till årsskiftet inte finns med i protokollet från det senaste styrelsemötet.

– Vi upptäckte vid justeringen att yrkandet och beslutet saknades i protokollet. Men eftersom det är diariefört kan vi inte ändra i det protokollet, utan får formellt fatta ett nytt beslut på nästa möte senare i maj, säger Pär Johnson.

Regionstyrelsens krav på att akutsjukhusen ska spara har ökat. Tidigare var planen att minska antalet anställda med 60 tjänster vid Skas.

Skaraborgs sjukhus

Visa

Skaraborgs Sjukhus (SkaS) finns på fyra platser: Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde. Sjukhuset bedriver vård inom ett trettiotal medicinska, kirurgiska och psykiatriska specialiteter och är en del av Västra Götalandsregionen.

Upptagningsområdet är de femton kommuner i Västra Götalands län som tidigare ingick i Skaraborgs län. I området finns cirka 260 000 invånare.

Källa: Västra Götalandregionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer