Handgranater från kriminella verkar inte ha kommit in enligt Lars Holmdahl Foto: SVT

150 kilo sprängmedel – men amnestin missade målet

Publicerad

150 kilo sprängmedel har kommit in till polisen i Västsverige under amnestin för explosiva varor. Men målet att avväpna kriminella gäng ser ut att ha gått om intet.

I fredags avslutades den första amnestin för explosiva varor i Sverige. Mellan den 15 oktober i fjol och den 11 januari i år har den som sitter på olagliga sprängmedel kunnat höra av sig till polisen för att få dem omhändertagna utan att riskera att bli misstänkt för brott. 

Under de tre månaderna har polisen i Västsverige fått in omkring 150 kilo krut och sprängämnen. 

Minor och sprängpatroner

– Det är en massa ammunition, vi har fått in sprängämnen som dynamit och militära material som pentylstubin, larmminor, sprängpatroner och en hel del fyrverkeripjäser, säger Lars Holmdahl poliskommissarie och samordningsansvarig för amnestin i Västra Götaland och Halland. 

Totalt i landet har polisen fått in över ett ton explosiva ämnen. Amnestin ska nu sammanställas och analyseras vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Missade målet

Trots mängden explosiva varor som kommit in medger Lars Holmdahl att det som har lämnats in inte har motsvarat förhoppningarna.

– Amnestin är ett politiskt beslut och tanken var ju att vi skulle få in sprängmedel och handgranater från kriminella gäng. Det var en god tanke från våra politiker, men det ser inte ut att ha kommit något särskilt från de kretsarna, säger han. 

I Västsverige har endast någon enstaka handgranat kommit in till polisen. I Ulricehamn fick polishuset spärras av av efter att en man kommit in med en handgranat från finska vinterkriget. 

Fått bort explosiva ämnen

Samtidigt menar polisen att amnestin inte har varit helt förgäves. 

– Även om grundsyftet som jag har förstått det inte är uppfyllt så har vi fått in en massa farliga explosiva ämnen som finns i samhället. Det är en vinst, säger Lars Holmdahl.

Med facit i hand. Är det här värt att göra igen?

– Det är en väldigt bra fråga. Jag kan inte svara på det idag. Det är något får NOA fundera på centralt efter utredningen av amnestin om det är värt att köra någon mer gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.