En 16-årig flicka har omhändertagits och belagts med utreseförbud, som ett sätt att skydda henne från att bli bortgift i utlandet mot hennes vilja. (Flickan på bilden har inget med artikeln att göra). Foto: TT

16-årig flicka i Göteborg omhändertagen – skulle giftas bort

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig flicka i Göteborg omhändertogs i oktober med omedelbar verkan, sedan stadsdelsnämnden Angered fått veta att hon riskerade att giftas bort utomlands. Nu har förvaltningsrätten dömt helt på nämndens linje.

Enligt stadsdelsnämnden har flickan vuxit upp i och levt under ett utpräglat hedersförtryck. Detta yttrade sig både i form av psykiskt och fysiskt våld, hot om utfrysning från familjen och hög risk för bortgifte mot sin vilja.

Pojkvän blev droppen

Sedan hon fått en pojkvän, mot familjens vilja, ökade kontrollen och hoten ytterligare.

Det gick så långt att flickan övervägde att skada sig själv. Nämnden hade också fått veta att det fanns konkreta planer på att föra 16-åringen till ett land i Mellanöstern och gifta bort henne med en kusin som valts ut av flickans pappa.

Risk för flickans liv

Risken för detta bedömdes som överhängande, och nämnden framhöll att flickan omedelbart behövde skyddas från fortsatt hedersförtryck, ”mer omfattande våld, kränkningar eller värre faror”.

Domstolen gick helt på nämndens linje. Eftersom risken för att hon skulle föras utomlands ansågs så hög, beslöt förvaltningsrätten dessutom om ett utreseförbud – något som är mycket ovanligt.

Förde bakom ljuset

Flickan har för personal på det HVB-hem där hon nu är placerad sagt att hon känner sig tudelad för att hon fört sin omgivning bakom ljuset för att dölja hur hon haft det hemma.

Enligt hennes målsägarbiträde trivdes hon till en början bra på HVB-hemmet, men längtar nu hem till sin mamma och skola.

14 ärenden om utreseförbud i hela landet

Sedan lagskärpningen gjordes 1:e juli i år så har man på Nationellt kompetensteam mot hedersrelaterat våld och förtryck i Linköping sett att 14 beslut har fattas om just utreseförbud för barn och unga på olika kommuner runtom i landet. Fem av dessa har varit i Västra Götaland.

– Det är definitivt en lag som har varit efterlängtad av socialtjänsten om man ser till hur den har använts, säger utvecklingsledare Negin Amirekhtiar.

Redan samma dag lagen tillkom fattade Orust kommun beslut om utreseförbud. Men hon understryker att det är viktigt att sätta in andra insatser för att hjälpa utsatta barn och unga.  Ett utreseförbud i sig hjälper inte om kommunen inte ser till att de utsatta får hjälp att ta sig ur förtrycket, menar Negin Amirekhtiar.

I klippet nedan hör du hur många Göteborgs stad har försökt hjälpa ur hedersförtryck under det senaste året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.