16-årige Simon Boerenbeker Klang från Göteborg har flera gånger visat på ett brinnande engagemang för ensamkommande. Foto: Privat

16-årige Simon i täten för protesttåg mot utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Simon från Göteborg har flera gånger visat på ett brinnande engagemang för unga som kommer till Sverige. Under lördagen anordnade han en demonstration i protest mot utvisningar till Afghanistan.

Mellan 200-300 personer samlades under lördagen i centrala Göteborg för att under parollen ”Kärlek segrar” delta i en demonstration mot att utvisningar till Afghanistan.

I täten för protesttåget gick arrangören, 16-årige Simon Boerenbeker Klang. Han har precis gått ut årskurs ett på gymnasiet, men har redan på flera sätt gjort sig känd som en person som engagerar sig och protesterar mot den rådande flyktingpolitiken. 

– Jag har flera vänner som riskerar att utvisas så det är en personlig fråga för mig, säger Simon Boerenbeker Klang.

Skolstrejk på Schillerska

I vintras arrangerade han en uppmärksammad skolstrejk på Schillerska gymnasiet i Göteborg och dagens demonstration genom centrala Göteborg var den andra som han är ansvarig för på temat ”stoppa utvisningarna”. 

– Det är ett ansvar jag har som medmänniska att ställa upp. Jag tycker att det är fel att jag har rätt att vara här i Sverige, men de har det inte, säger Simon och syftar på unga från Afghanistan som riskerar att utvisas.

Hur tänker du kring att Sverige inte kan ta emot alla som behöver hjälp?

– Det här handlar om ungdomar som varit här i flera år och kommit in i det svenska samhället. Lärt sig språket och gått i skolan. Dessutom är Afghanistan ett farligt land och vi måste skydda barn och unga, säger Simon Boerenbeker Klang.

Under lördagen hölls demonstrationer på samma tema på flera platser runt om i landet. Förutom i Göteborg även i Stockholm, Malmö, Lund, Umeå och Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.