Foto: SVT

162 500 kronor insamlade – Syrian horse blir kvar i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade skulpturen Syrian horse i Uddevalla blir kvar. Det står klart efter att Uddevallaborna tillsammans samlat ihop de 162 500 kronorna som krävdes för att köpa loss skulpturen från konstnären. Nu siktar kommunen på att utveckla ljussättningen och förebygga rostangrepp

Syrian horse har hittills hyrts av kommunen, men när intresset för konstverket ökade bland kommuninvånarna startades en insamling i maj. Målet var att fram till den 31 december samla in 162 500 kronor för att kunna köpa loss konstverket. Och nu har man nått målet, något som gläder kommunkonservatorn Carl Casimir.

– Jag är jätteglad för detta och oerhört tacksam för att så många människor varit engagerade och ser det konstnärliga värdet i Syrian Horse. Och jag är glad för att staden tillförs detta vackra konstverk, säger han i ett pressmeddelande.

Insamlingen gick till en början lite långsamt, men det hela tog fart på nytt när det kommunala bolaget Uddevalla energi gick in och lovade en krona för varje skänkt krona.

Bättre belysning

Men flera utmaningar finns för konstverket framöver. Läget vid vattnet gör att rostangrepp kan skada skulpturen. Det kommer Uddevalla kommun att försöka arbeta förebyggande emot. Dessutom vill kommunen förbättra ljuset på platsen.

– Vi måste lösa ljussättningen av skulpturen på ett bra sätt, vi planerar för att ordna detta under våren. En belysning lyfter fram och gör konstverket mer synligt, det skapar en ytterligare dimension av Syrian Horse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.