17-åriga Donia Sharif förlorade sin personliga assistans när socialen gjorde en ny utredning. Foto: SVT

Familjens kamp för 17-åriga Donia: Har förlorat all sin assistans

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Donia Sharif i Angered har en utvecklingsstörning, autism, adhd och epilepsi. Men efter att ha haft personlig assistans sedan hon var tio år har hon nu blivit helt utan. Nu för familjen en kamp mot kommunen om att få hjälp.

– Det är så orättvist. Det enda jag önskar är att Donia ska få ett normalt liv som alla vi andra, säger Pakshan Asad, mamma till Donia.

17-åriga Donia Sharif från Angered i Göteborg har på grund av sina diagnoser haft personlig assistans, i olika omfattning, via kommunen sedan hon var tio år gammal. Just nu läser hon andra året på gymnasiesärskola, där personal är med vid samtliga aktiviteter. Hemma är det familjen som får ta hela ansvaret för Donia, som de menar behöver mycket hjälp för att klara grundläggande behov.

– All hygien, ta på sig kläder, lägga fram mat. Hon behöver även hjälp på natten med att byta blöja och hon kan få epilepsianfall, säger Pakshan Asad, mamma till Donia.

2017 fick Donia, efter beslut i kammarätten, som mest beviljat 84 timmars assistans i veckan. Men kort efter beslutet gjorde socialtjänsten i Angered en ny utredning. Det slutade med att all assistans drogs in.

– Hur kan de fatta ett sådant här beslut? De förstår inte att de har förstört en hel familjs liv, säger Pakshan Asad.

Socialtjänsten: Donia klarar sina grundläggande behov själv

I utredningen från socialtjänsten i Angered skrivs att Donia har utvecklats så pass mycket att hon klarar det mesta av sina grundläggande behov själv. I föregående beslut hade Donia fått rätt till 20 timmar för grundläggande behov. I den nya utredningen sänktes det till 4 timmar, vilket enligt socialtjänsten ligger under gränsen för att få assistans över huvudtaget.

Socialtjänsten säger att de inte kan uttala sig i enskilda personers ärenden på grund av sekretess, trots att SVT fått en fullmakt av familjen.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet kring den bedömningen vi har gjort kring antalet timmar. Men det är inte ovanligt att vi gör olika bedömningar från år till år, speciellt för barn och ungdomar, utifrån att man har en förmåga att utvecklas och träna upp olika förmågor, säger Maria Havseng, områdeschef för service och bistånd i Angered.

Kan man utvecklas så mycket på ett år, eller som det är i det här fallet några månader?

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet, men även om man har en bestående funktionsnedsättning så har man möjlighet att utvecklas eller träna upp sina förmågor över tid, säger Maria Havseng.

Underlag från flera instanser

En läkare som Donia gått hos sedan hon var liten anser att Donia kommer att ha kvarstående funktionshinder hela livet och behöva hjälp även i vuxen ålder. Men läkarens utlåtande har inte räckt.

– Rent generellt när vi beviljar personlig assistans eller ger avslag, tar vi in underlag från flera olika instanser. Bland annat pratar vi med den enskilde, med anhöriga och med de som har daglig kontakt med den enskilde. Med all den informationen vi får in gör vi en sammantagen bedömning, säger Maria Havseng.

Ska inleda ny process

Familjen har överklagat beslutet i både förvaltningsrätt och kammarätt men fått avslag. Nu får de själva hjälpas åt att ta hand om Donia när hon inte är i skolan.

Samtidigt ska de nu starta upp en ny process med kommunen för att ansöka om personlig assistans igen.

– Donia har utvecklats i språket lite men det är mycket annat hon behöver hjälp med. Hon kan inte lämnas ensam, för då kan hon bara få för sig att gå iväg. Det kan vara farligt för henne, hon vet inte var hon är och hon förstår inte att det är farligt med trafik, säger Pakshan Asad.

Fakta: personlig assistans enligt LSS

Rätten till personlig assistans finns i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Det är Försäkringskassan eller kommunen som beslutar om personlig assistans.

Om ens grundläggande behov överstiger 20 timmar i veckan är det Försäkringskassan som fattar beslut och under 20 timmar är det kommunen.

Till grundläggande behov räknas andning, personlig hygien, av- och på klädning, matintag, kommunikation eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om personen.

Utöver grundläggande behov kan man få personlig assistans för övriga behov, som till exempel fritidsaktiviteter, arbete och umgänge.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.