Åklagare Linda Wiking är kritisk mot att polisen inte larmades när en 17-åring som misstänktes för brott rymde från ett familjehem i Västsverige. Foto: SVT/TT

17-åring misstänkt för flera rån rymde från familjehem

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring som åtalats för flera uppmärksammade ungdomsrån i Göteborg togs in för tvångsvård. Men när han rymde fick polisen inget veta och rånserien misstänks ha blivit ännu längre.

– Det minsta man kan göra är ju att reagera, säger åklagare Linda Wiking, som är kritisk mot att socialtjänsten inte hörde av sig.

17-åringen står åtalad för sju rån men även grov misshandel. Två rån utfördes i mars i år. Då greps han och erkände. Han släpptes ur häktet och placerades enligt lagen om vård av unga (LVU) på ett familjehem i Västsverige i väntan på rättegång.  

Redan under midsommarhelgen avvek han. Föreståndaren ringde socialtjänstjouren i Göteborg och meddelade detta. Men inget hände. 17-åringen begår nya brott och i augusti grips han misstänkt för sammanlagt fem rån utförda under en tvåveckorsperiod.

Ungdomsbrott

”Anmärkningsvärt att socialtjänsten inte ringer”

Enligt åklagare Linda Wiking meddelade aldrig socialtjänsten polisen i Göteborg att 17-åringen hade rymt från sitt boende.  

– Hade vi vetat detta hade polisen sökt efter honom och gripit honom. Nu drev han ju vind för våg i Göteborg under hela sommaren och kunde begå brott, säger åklagare Linda Wiking som är kritisk till hur socialtjänsten agerat. 

– Om en ungdomsbrottsling inte under hela sommaren sover på det hem han är anvisad, kan man ju tycka att det minsta man kan göra är att reagera.  

Innebär det att rånen i augusti hade kunnat undvikas om han gripits direkt efter rymningen? 

– Det vill jag inte spekulera om. Jag tycker det är anmärkningsvärt att socialtjänstens inte ringer när han avviker. Man pratar om hårdare tag och straff men grunden är ju att polis och socialtjänst kan samarbeta, säger Linda Wiking.

Vill inte kommentera enskilda fallet

När Opinion Live kontaktar det boende i Västsverige där 17-åringen placerades, berättar föreståndaren att han meddelade socialtjänstjouren i Göteborg varje gång 17-åringen avvek.  

Sektorchef på socialtjänsten Ing-Marie Larsson vill inte kommentera det enskilda fallet men menar att verksamheten med ungdomsplaceringar fungerar bra.  

– Det finns säkert saker och ting som kan göras bättre. Generellt när någon är LVU:ad och tvångsvårdas och avviker brukar vi begära handräckning av polisen, säger hon. 

Varför det inte skedde den här gången kan hon inte kommentera. 

– Jag kan inte prata om enskilda fall. Men det är alltid en bedömning i de här fallen.  

Har ni gjort fel? 

– Det vill jag inte säga. Det handlar alltid om bedömningar. 

Hur tycker du kommunikationen mellan er och polisen fungerar, eftersom det verkar ha brustit?

– Jag tycker att vårt samarbete är gott. Sen gör vi olika bedömningar, polisen gör sin bedömning och vi gör vår. Och de kanske inte överensstämmer alla gånger.

Se mer: Opinion Live klockan 22.00 i SVT1, direkt från centrala Göteborg: Boende och rånoffer möter polischefen Erik Nord, advokaten Abraham Zeito med flera om vad som måste göras för att stoppa utvecklingen.

Ungdomsrånen i Opinion Live

I torsdagkvällens Opinion Live blir det stor debatt om de uppmärksammade ungdomsrånen. Boende och rånoffer i Göteborg möter polischefen Erik Nord, advokaten Abraham Zeito, socialsekreteraren Filip Hallhagen, politiker och exkriminella för att diskutera  vad som behöver göras för att stoppa utvecklingen.

Opinion Live sänds på torsdagkvällen klockan 22.00 i SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet