Familjeglädjen visade sig bära en hemlighet när Röhsska museet arbetade fram sin nya utställning. Foto: SVT

Museum sätter 1700-talets design i rampljuset

Uppdaterad
Publicerad

Porslinsfigurer från 1700-talet med oväntade historier överraskar på Röhsska museet i Göteborg. Utan att veta när publiken får se den arbetar man nu fram en ny permanent utställning med fokus på 1700-talets design. SVT besökte museet när figurinerna togs fram i de publiklösa lokalerna.

2021 öppnar Röhsska museet i Göteborg åter våning två för besökare. Museet håller just nu stängt på grund av coronapandemin men tanken är att öppna upp i etapper under året.

I den nya basutställning handlar det om 1700-talets former. Man tar fasta på att mycket av den moderna designhistorien föddes under detta sekel då konsthantverk började serietillverkas.

– Det är en mycket hyllad period när det gäller svenskt konsthantverk och vi vill visa föremålen och visa hur detta är ett första steg in i den moderna designhistorien, säger Jessica Sjögerén, utställningsproducent.

”Inte bara vackra”

Perioden anses viktig för de som vill förstå hur design- och formspråk utvecklas över tid, och just 1700-talet ses som en tid då hantverk, arkitektur och inredning blomstrade i Sverige.

– Vi visar de bästa föremålen skapade av mästare, och de är ju inte bara vackra de berättar ju också en massa kring tiden de kommer ifrån, säger Jessica Sjögerén.

Dolda berättelser upptäcks

SVT besökte museet när de arbetade med figuriner. Välkomna att klicka igång inslaget och ta del av hur utställningsarbetet ser ut i pandemitider och vissa föremåls berättelser som till och med överraskade personalen.

– En figurin som vi kallar Familjeglädje hade jag bara sett på foto, men när vi tog fram den så upptäckte jag något dolt bakom, säger Jessica Sjögerén, utställningsproducent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.