Foto: Hasse Holmberg / TT

2 miljoner kronor till att skrota gamla båtar

Publicerad

Gamla sjöodugliga båtar skrotas inte på grund av höga kostnader. Nu satsar Havs- och vattenmyndigheten två miljoner på att få fler att skrota sina gamla båtar.

I Sverige finns i dag ungefär 64 000 övergivna eller sjöodugliga fritidsbåtar som kan läcka plast och andra farliga ämnen ut i hav och sjöar.

Nu storsatsar Havs- och vattenmydigheten, HaV, på att åtgärda problemet genom att avsätta två miljoner kronor för att få fler att skrota sin gamla båt i höst.

– Vi behöver skrota fler gamla fritidsbåtar om vi ska kunna värna om miljön. Men många båtägare avstår eftersom de tycker det är för dyrt och i stället blir båtarna liggande, på tomter, marinor, båtklubbar och i vattenbryn, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning på HaV, i ett pressmeddelande.

Pengar till skrotning

I dag finns inget system för producentansvar för fritidsbåtar utan ansvaret för skrotning ligger hos den sista ägaren. Av cirka 900 000 fritidsbåtar i Sverige är över 100 000 40 år eller äldre.

HaV:s medel får endast användas för att betala själva skrotningen och pengarna beräknas kunna räcka till mellan 180 och 360 båtar, beroende på längd och vikt för båten. Man ska kunna lämna in sin båt för återvinning över hela landet och de båtar som skrotas ska i första hand återvinnas. 

– De två miljonerna som HaV nu avsätter ingår i regeringens satsning på att minska nedskräpningen av plast i våra hav. Vi hoppas att så många som möjligt tar möjligheten att skrota sin båt i höst, säger Lisa Bredahl Nerdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.