I dag dömdes 21-åringen som mördade en äldre man i Borås till rättspsykiatrisk vård. Foto: Joakim Eriksson

21-årig boråsare döms för oprovocerat mord på äldre man

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen mot den 21-åring som oprovocerat knivhögg en man i 70-årsåldern till döds i Borås. Mördaren döms till rättspsykiatrisk vård. Han förklarar mordet med psykisk sjukdom, och säger att han inte haft någon avsikt att döda mannen.

Tisdagen den 18 februari knivhöggs en äldre man till döds i närheten av Knalleland i de norra delarna av Borås. Vittnen, bland annat skolelever, såg en ung man långsamt gå från platsen. Två dagar senare greps och anhölls den unge mannen, som erkände dådet.

Det stod snart klart att mordet saknade motiv.

Hallucinerade

Under rättegången sa 21-åringen att han lidit av psykisk sjukdom i flera år och bland annat haft hallucinationer, men inte fått någon hjälp. Natten till den 18 februari hade han inte kunnat sova. Under dagen upplevde han allt mer av hallucinationer och uppträdde konstigt. Han upplevde att någon var ute efter honom och det kändes som om alla runt honom var fiender.

Högg besinningslöst

Till slut tog han en kniv ur en låda hemma, samt en handduk för att inte skära sig själv. Ändå säger han att han inte hade någon avsikt att döda. Hallucinationerna fortsatte när han kom ut. Efter en stund började han följa efter en man, utan att ha något mål. När han kom ikapp mannen började han hugga besinningslöst, varefter han lämnade platsen.

Offret blev så svårt knivskuren att han avled.

21-åringen erkänner gärningen, och hans berättelse stöds av vad vittnena sagt. Tingsrätten dömer honom för mordet till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I klippet nedan hör du hur verksamhetschefen för utbildning i Borås kommenterade händelsen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.