Foto: TT

Var femte gymnasielärare i länet saknar behörighet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 20 procent av gymnasielärarna i Västra Götalands län är obehöriga, enligt den senaste statistiken från Skolverket.

– De lärare som eleverna möter har avgörande betydelse för deras fortsatta kunskapsresa och framtida livsval, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Det är Lärarförbundet som har analyserat behörigheten hos gymnasielärare på kommun- och länsnivå under de senaste fyra åren.

Kartläggningen visar att det finns stora skillnader mellan kommunerna inom länet.

Bäst på Öckerö

Skara kommun är endast 68 procent av lärarna behöriga, det är lägst i Västra Götalands län, medan Öckerö kommun har 98 procents behörighet, vilket är högst i länet.

– Vi har nioårig skolplikt i Sverige, men i praktiken krävs det idag en gymnasieutbildning för att få ett jobb på den svenska arbetsmarknaden. Gymnasielärarna behöver fler behöriga kollegor att dela ansvaret med och de bästa förutsättningarna för att ta alla unga i Sverige till en gymnasieexamen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

En jämförelse med förra årets resultat visar att i december 2017, hade 83 procent av lärarna behörighet, vilket i stort sett är samma nivå som året innan.

”Måste höjas”

Västra Götalands län har haft samma utveckling. Lärarförbundets ordförande säger att lärarnas behörighet måste höjas, eftersom det är avgörande för elevernas framtid.

– Övergången mellan grundskola och gymnasieskola är idag ofta allt för dåligt förberedd. Eleverna behöver stöd och vägledning för att göra välinformerade val som tar hänsyn till såväl egna intressen och förutsättningar som förståelsen för omvärlden och samhällsutvecklingen, säger hon.

Vidare säger hon att förutom att behörigheten måste även kompetensen inom läraryrket uppdateras hela tiden.

– Dagens och morgondagens arbetsmarknad kräver en högre och annorlunda kompetens än gårdagens och det är avgörande att lärarna får förutsättningar att utveckla undervisningen i takt med tiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.