Foto: TT

200 av Västtrafiks tåg ställs in

Bussar kommer ersätta de delar av sträckorna som inte kan köras till följd av branden i teknikhuset. Utöver de Västtåg som ställs in påverkas även SJ, Tågab och NSB som kör mot Oslo och Karlstad. Trafikverket har ännu ingen prognos för när tågen kan väntas rulla på hela sträckorna igen.

– Det här är väldigt olyckligt för de kunder som pendlar till skolan eller arbetet. Vi arbetar för fullt för att sätta in så många ersättningsbussar som möjligt för att ta hand om måndagens resenärer, säger Västtrafiks presschef Kristian Lans till SVT Nyheter Väst.

Trängsel väntar

Vid 17-tiden på söndagen hade Västtrafik lyckats säkra ett 30-tal bussar som kommer slussa resenärer mellan Göteborg och närmsta station bortom de drabbade växlarna. Men det är oklart om dessa kommer vara tillräckliga.

– Man får räkna med trängsel på såväl stationen som på tågen och ersättningsbussarna. En del riskerar även att få stå under resan, beklagar Lans.

All teknik befaras ha förstörts i branden

Anledningen till de omfattande trafikstörningarna som får full effekt under måndagen är att det under natten mot lördag brann i det teknikhus som styr växlar och signaler i norrgående riktning från Göteborg. Men redan under lördagen kunde SVT Nyheter Västs följare i sociala media vittna om förseningar.

– Har rest idag och det blev sammanlagt 55 minuters försening tur och retur. Det är okej för oss som inte hade några tider att passa, men några blev fast på andra ställen då de inte hann med sina anslutningar, skrev Nell Hellgren på en av redaktionens sidor i sociala media.

Liksom under lördagen jobbade Trafikverkets personal intensivt för att försöka inventera omfattningen av skadorna. Dessutom hölls ett flertal möten där man försökte planera för hur tågtrafiken ska kunna framföras tills dess att ett nytt teknikhus kan tas i bruk.

– Vi har fortfarande inte fått koll på vad som brunnit upp. Men inget i det branddrabbade teknikhuset lär gå att använda. Allt måste beställas nytt, säger Trafikverkets krisledare Roger Lundahl till SVT Nyheter Väst.

När tror ni att tågen kommer kunna rulla normalt igen?

– Det kan ta flera veckor att få fram de delar som behövs för att bygga upp ett nytt teknikhus. Det handlar dels om att beställa helt nya delar. Men vi undersöker även om det finns delar på andra håll i landet som ersatts vid renoveringar och som vi skulle kunna ta tillvara för att lösa detta akuta läge, menar Lundahl som utöver krisledare i det här fallet är ställföreträdande enhetschef i underhållsdistrikt Väst.

Störst förseningar för resenärer på ersättningsbussar

Växlarna måste läggas om manuellt tills dess att problemet är löst. Det betyder att färre tåg kan trafikera sträckorna. Resenärer som inte får plats på de tåg som lyckas trafikera hela sina ordinarie sträckor hänvisas till ersättningsbussar.

För de resenärer som lyckas resa med tåg hela vägen kan det röra sig om förseningar på 15-20 minuter. Men för de som hänvisas till bussar väntas förseningarna bli ännu längre.

Inställda delsträckor och avgångar

Visa

Västtågen, Göteborg C – Uddevalla C / Strömstad station

Ingen tågtrafik sträckan Göteborg C – Ytterby station och omvänt. Bussar ersätter på sträckan.

Västtågen, Göteborg C – Älvängen station

Ingen tågtrafik sträckan Göteborg C – Surte station och omvänt. Bussar ersätter på sträckan. 

Västtågen, Älvängen – Göteborg C med avgångstid från 06:13, 06:43 och så vidare till klockan 19.13 samt tåg från Göteborg C med avgångstid från klockan 05:35, 06:05 och så vidare till klockan 18:35 är inställda hela sträckan Göteborg C – Älvängen och omvänt. 

Västtågen, Göteborg C – Vänersborg resecentrum och omvänt

Ingen tågtrafik sträckan Göteborg C – Älvängen station och omvänt. Bussar ersätter på sträckan Göteborg – Surte station. Resenärer mellan Surte station – Älvängen station hänvisas till Västtågen mellan Surte station – Älvängen station och omvänt.

Västtågen, Göteborg C – Åmål station, ingen tågtrafik sträckan Göteborg C – Älvängen station och omvänt. Bussar ersätter på sträckan.

SJ Regional, Göteborg C – Karlstad C, ingen tågtrafik sträckan Göteborg C – Trollhättan station och omvänt. Bussar ersätter på sträckan.

Tågab, Göteborg C – Karlstad C, ingen tågtrafik sträckan Göteborg C – Trollhättan station och omvänt. Information om ersättningstrafik kommer inom kort.

NSB, Göteborg C – Oslo, ingen tågtrafik sträckan sträckan Göteborg C – Trollhättan station och omvänt. Information om ersättningstrafik kommer inom kort.

Bussarna stannar på följande ersättningshållplatser: 

Göteborg: Nils Ericson Terminalen.

Ytterby: Ytterby station, läge F.

Gamlestaden: På Waterloogatan. Läge A mot Göteborg. Läge B mot Älvängen. 

Surte: Surte station. Läge 3 mot Göteborg. Läge 4 mot Älvängen.

Älvängen: Älvängen station. Läge 5 mot Göteborg. Läge 6 mot Trollhättan.

Bohus: Bohus station. Läge 5 mot Göteborg. Läge 6 mot Älvängen.

Trollhättan: Trollhättan resecentrum, läge 14 och 15.

Källa: Västtrafik

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer