21 fall av sexuellt ofredande – nu åtalas idrottstränaren

Publicerad

10 barn har vittnat om att de utsatts för bland annat sexuella ofredande av en tränare i Bohuslän. Nu åtalas mannen, som nekar till brott och menar att han gjort det som skämt eller i vänskapligt syfte.

Under 2016 och 2017 ska en tränare på en idrottsförening sexuellt ofredat flera barn, målsägnade är alla mellan 13 till 15 år.

Enligt stämningsansökan så ska tränaren bland annat smekt barnen på lår, rumpa och kön samt bjudit in till att duscha ihop. Mannen har varit verksam som ledare på en idrottsförening i Bohuslän och övergreppen ska främst utförts i samband med idrottsutövning.

Men även i tränarens hem, under bilfäder, i målsägandes hem, i en skola och i idrottshallar har barn utsatts för tafsanden och närmanden.

Det är 23 åtalspunkter, varav det rör sig om 21 sexuella ofredanden, ett sexuellt övergrepp och ett sexuellt tvång.

Nekar till brott

Den åtalade mannen nekar i förhör till att hans handlingar skulle ha någon sexuell innebörd. Han medger att han han lagt sin hand på några av barnens lår och och rumpa, men menar på att det ska varit vänskapliga eller roliga gester.

Att han föreslagit att duscha gemensamt rörde sig enbart om ett skämt, säger han i förhör.

Det ska även ha påträffats flera bilder i tränarens dator, enligt åtalet visar bilderna ”gränsöverskridande beteende och ett sexuellt intresse” som kan ha betydelse för mannens uppsåt gällande de gärningar han nu åtalas för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.