Linda Ljungblad med sin vinnande målning. Foto: Privat

Lindas konst binder samman Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett 21 kilometer långt konststråk håller på att ta form i Göteborg. Linda Ljungblads målning av en spårvagn är ett av de konstverk som ska ingå.

– Spårvagnen är ett av de största kännetecknen i Göteborg som folk vill förknippa staden med. Det är något vi ska vara stolta över, säger Linda Ljungblad.

Lagom till år 2021, då Göteborg firar 400 år, ska ett 21 kilometer långt konststråk stå klart i Göteborg. 12 konstnärer, som utsetts som vinnare i en tävling, kommer få sina konstverk upphängda i storformat längs en sträcka som startar i Angered och slutar i Majorna, på andra sidan stan.

– Själva sträckan är en sammanlänk mellan alla konstverken. Tanken är att binda samman staden från öst till väst, säger Carin Kurling, kommunikationsansvarig på Sätt färg på Göteborg, som står bakom arrangemanget.

Färg- och sysselsättningsprojektet ”Sätt färg på Göteborg” har som målsättning att öka sysselsättningen bland arbetslösa ungdomar, vilket i slutändan ska leda till ökad integration och minskat utanförskap.

Det är projektets deltagare som målar upp de vinnande bidragen på stora vepor. Och nu i veckan hängdes det första konstverket upp, på Andra Långgatan.

Spårvagnen kännetecknar staden

Det var göteborgaren Linda Ljungblad som var först ut. Hennes målning föreställer en spårvagn i ett fiktivt och realistiskt Göteborg.

– Jag älskar att fånga motiv som jag själv fastnar för. Jag har fått väldigt mycket och positiv respons och just att det är en spårvagn har uppskattats av många.

Hon berättar att hon snabbt fastnade för projektets mening.

– Det är ett problem med arbetslösheten bland unga och det är något som alla måste hjälpas åt att lägga fokus på. Alla inblandade i det här projektet har gjort ett stort jobb. Tanken bakom det här projektet är enormt kul, att sammanföra Göteborg som en stad, säger hon.

Och Linda Ljungblad är öppen för att vara fortsatt delaktig i projektet:

– Jag hoppas på att det här kan leda mig framåt, att få nå ut med min konst och det jag pysslar med. Jag lämnar alla dörrar öppna i det här projektet, det har varit helt fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.