Arkivbild. Foto: TT

23 personer från hemtjänsten – på två veckor

Publicerad

Människor med hemtjänst i Hjo träffar i snitt 23 olika personer – på 14 dagar och är därmed en av de kommuner i landet som sticker ut mest. Det visar en undersökning som nyhetsbyrån Siren gjort. Enligt kommunen beror siffrorna framför allt på att kommunen haft ett extra stort behov den senaste tiden.

– Vi har många äldre som behöver hjälp från många personer samtidigt just nu. säger Ewa Thorstensson, (M), ordförande i omvårdnadsutskottet i Hjo kommun.

Nyhetsbyrån Siren har jämfört hemtjänstverksamheter i hela Sverige. Hjo hamnar där trea från botten. Hemtjänstbrukare från Hjo som får mer än två besök om dagen får träffa i snitt 23 olika personer på två veckor.

– Det här handlar om de personer som har behov av mycket omsorg. Och när flera personer samtidigt ska besöka en person så försöker vi hela tiden se till att åtminstone en av dem som kommer är en person som den äldre känner igen, säger Ewa Thorstensson.

Oro bland äldre

Utvecklingen i Hjo går dessutom åt fel håll. År 2016 var siffran 20 – och 2017 var den alltså 23. Och hur många olika ansikten man behöver möta påverkar de äldre som tar del av hemtjänsten, enligt Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger hon.

”Vi får slita”

Ewa Thorstensson uppger att man försöker få bukt på problemet i Hjo, men att det är svårt.

– Vi jobbar stenhårt med detta. Vi har fått nya planerare som jobbar väldigt mycket för att organisera arbetet på ett effektivare sätt. De ser också över om hemtjänstpersonalen kan arbeta i mindre geografiska områden. Men vi har den senaste tiden haft många människor som behövt ganska mycket hjälp, och eftersom vi är en så liten kommun så slår de här siffrorna väldigt hårt.

– Dessutom har vi tyvärr ganska höga sjuktal bland våra anställda, något som vi jobbar med att försöka få ner. Men eftersom det är svårt att få in långtidsvikarier så får vi slita och dra i timvikarier. Det innebär naturligtvis en hel del nya ansikten hos vårdtagarna, tyvärr, säger Ewa Thorstensson.

Färgelanda bäst i Väst

Bäst i Västra Götaland bland de kommuner som svarat ser det ut att vara i Färgelanda där de äldre i snitt endast möter 10 personer på 14 dagar. Camilla Karlsson är tillförordnad socialchef där.

– Vi jobbar med små personalgrupper och försöker ha få vikarier. Vi har ingen stor omsättning av personal, och det är viktigt. Dessutom har vi också en god planering i grupperna, man roddar om och täcker upp för varandra om det händer saker, säger hon.

Antal besök från olika hemtjänstpersonal per två veckor

Visa

Toppen:

Färgelanda: 10 olika personer

Tranemo: 11 olika personer

Lidköping: 11 olika personer

Götene: 11 olika personer

Ulricehamn: 12 olika personer

Botten:

Hjo: 23 olika personer

Essunga: 22 olika personer

Bengtsfors: 19 olika personer

Mark: 19 olika personer

Sotenäs: 19 olika personer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer