Rolf Glennman i Vargön utanför Vänersborg har sparat 800 kilo reklam. Foto: SVT

27 års reklamsamlande – nu är Rolf klar

Publicerad

Rolf Glennman i Vargön utanför Vänersborg har sedan år 1990 sparat all reklam som har kommit i hans brevlåda. Inte ett blad har slängts, utan förvaras i papperskassar – enligt Rolf en markering mot pappersslöseriet. Markeringen väger i dagsläget 800 kilo.

När vi är på besök är det – om allt går som det är tänkt – sista gången någonsin som Rolf Glennman hämtar reklam ur sin brevlåda. I 27 år har han följt exakt samma rutin – hämta reklamen, gå till uthuset, slänga reklamen rakt ner i en påse.

– Nu är det slut, projektet är över. Jag kan inte samla mer eftersom uthuset är fullt. Efter ni har varit här kommer jag att sätta upp en skylt – ingen reklam tack!

Rolfs tanke från början var att skänka reklamsamlingen till biblioteket i Vänersborg, för att de skulle kunna göra en utställning av det. Nu har planen ändrats – han vill visa upp materialet i tv, för att sedan skicka det till återvinning.

– Jag vill visa människor hur vansinnigt det är med all denna reklam. Tänk om det hade kunnat bli skolböcker istället. Du kan ju tänka dig alla hushåll i det här området – Vänersborg, Trollhättan, Vargön, Uddevalla… det är ju 20.000 stycken. Multiplicera det med 800 kilo så får du hur mycket reklam vi har fått de senaste 27 åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Henrik Kruusval

Mer i ämnet