Jeanette Möller är köksmästare på centralköket i Hjällbo. Foto: SVT

30 000 färre skolmåltider i Angered under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Under ramadan fastar muslimer världen om. På skolorna i Angered minskar luncher med många tusentals portioner och svinnet ökat.

– Det är väldigt tråkigt och ett slöseri, säger köksmästaren Jeanette Möller.

Från 6e maj till 4e juni fastar muslimer världen över under ramadan. Syftet är att stärka sin tro och träna på sitt tålamod och öka sin ödmjukhet.

Bland elever i Angered är det många som fastar vilket ger konsekvenser på skolköken.

– Det är inget som anmäls så det kan variera från dag till dag så vi får ju gissa och chansa, säger Jeanette Möller som är köksmästare på centralköket i Hjällbo.

Ökat svinn

Hon berättar att svinnet ökar under fastemånaden.

– Det brukar bli mellan 10-15 kg svinn per dag, ibland uppåt 20. Och det är ju tråkigt att slänga maten, det är ett slöseri.

I stadsdelen Angered tillagas cirka 5000 portioner mat till skolorna i området per dag, och under ramadan, som pågår under nästan en månad, är det 30 procent färre som äter. Under fastemånaden motsvarar det 30 000 måltider mat.

Hör Jeanette Möller i klippet ovan om hur mycket ökat svinn de får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.