Foto: TT

32,5 miljoner till cancervården i Västra Götaland

Publicerad

Regeringen betalar ut 32,5 miljoner kronor för arbetet med att korta köerna i cancervården. Mer pengar kan komma i höst om landstinget klarar kraven i överenskommelsen med regeringen.

Beslutet om att skjuta till mer pengar till cancervården är en del av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting.

– Vi ser att regeringens satsning börjat ge resultat för att korta väntetiderna i cancervården, men än är vi inte nöjda och mer måste göras, meddelar socialminister Annika Strandhäll (S), via ett pressmeddelande.

Måste leva upp till regeringens krav

Om Västra Götalandsregionen klarar av att leva upp till kraven i överenskommelsen finns det möjlighet att få ut mer pengar, senare i år. Landstinget har till november på sig att visa att man uppfyllt kraven. Totalt är det 391 miljoner kronor som är tänkta att fördelas över landets kommuner och landsting.

Besökte Göteborg

Så sent som i förra veckan besökte Annika Strandhäll Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för att prata om regeringens vårbudgetproposition. Hon riktade då skarp kritik mot det moderata styret av vården i Västra Götaland. Hon menade bland annat att man ger sjukhusen för lite pengar, samtidigt som man kräver ett bättre arbete. Men kritiken fick besvarades snabbt av Moderaterna.

– Tittar man på statistiken över landet, där 15 av 21 landsting styrs av socialdemokrater och där vi har dubblerade köer inom sjukvården och tredubblade köer till BUP, då bör man rikta kritiken internt istället, sade Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.