Bolivianska dansgruppen Tunari tränar inför karnevalståget. Foto: SVT

Hammarkullekarnevalen firar 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Hammarkullekarnevalens 40-årsjubileum är kvittot på att det under den till synes kalla betongen kokar av mänsklig värme. I helgen får vi se en parad av stolthet i ett område fläckat av dåligt rykte.

Året om jobbar de boende i Hammarkullen med att förbereda karnevalen. Området är föreningstätt och över 50 föreningar och 1000 personer jobbar med karnevalen som sitt paradnummer. All denna ansträngning får alltså utlopp från och med fredag. Alla är välkomna att ta del av karnevalståg, musik, dans och mat från världens alla hörn för alla åldrar och smaker.

Den viktigaste funktionen karnevalen fyllt sedan den startade 1974 är att bygga broar mellan människor. Hammarkullen invigdes i slutet av 60-talet med målet att bli en framtidsstad, men efter bara några år hopades sociala problem och många valde att flytta. Kvar blev halvtomma höghus som förföll. Idag står inga lägenheter tomma längre men karnevalsveteranen José ser andra utmaningar:

– Vi har nyinflyttade personer, nya problem av politisk, ekonomisk och social karaktär. Vi måste bekämpa allt det och det bästa medlet är Hammarkullekarnevalen. Det gör att vi känner stor glädje och stolthet över att vara från Hammarkullen, förklarar José Romero för SVT Nyheter Väst.

Karneval i latinamerikansk tappning

José är en av många latinamerikaner som flyttade till Sverige och mer specifikt Hammarkullen under 60- och 70-talet då det rasade våldsamma statskupper på hemkontinenten. Efter att karnevalen startats 1974 gjordes ett upphåll på ett par år, men sedan 1979 har just de latinamerikanska influenserna bidragit till att festligheterna har dagens utformning, där paradnumret är karnevalstågen som går av stapeln lördag och söndag.

I samma takt som flyktingströmmarna till Sverige skiftat upphovsland har desto fler nationaliteter tillkommit med sina alldeles speciella danser och maträtter till detta som är en av Sveriges största karnevaler.

Färg som består

Kokar man ner det hela kan man säga att karnevalen handlar om att färgsätta omgivningen. Paljetter och mat är en del i det, men den här karnevalen präglas även av ett social projekt där boende fått pynta området. Det handlar om flera stora muralmålningar som pryder den annars så grå betongen. Vi träffar ett par unga tjejer som varit med och målat. De flyttade till Hammarkullen i augusti och att vara med i projektet har gett dubbel belöning.

– Det har betytt jättemycket för oss. Jag hade aldrig målat eller hållit på med nåt kreativt på det sättet innan. Nu har vi en liten ateljé i vår lägenhet och gått ”all in”, säger Ingrid Perbo.

Konstnärskollegan My fyller på.

– Vi har träffat nya människor, dels de ungdomar och ledare som har varit med och målat. Men också många som har gått förbi. Speciellt här, när spårvagnen var inställd, så gick det förbi många som stannade och snackade eller uppmuntrade oss att måla, berättar My Wikström.

Hammarkullen visar sitt hjärta

På fritidsgården är det tjejkväll och där puttrar det av förväntan. Till Karnevalen väntas uppåt 70 000 besökare.

– Det bästa är allt! Folket, maten, kulturen, att alla nationer samlas och det ger en väldigt härlig känsla, säger Sara Ali stolt.

Och nu har ni fått muralmålningar som har satts upp inför karnevalen, vad tycker du om det?

– Jag tycker det är väldigt fint, de här byggnaderna är inte så fina så det är ett lyft, menar Sara Ali.

Saras kompis tycker att karnevalen visar en mer verklig bild av Hammarkullen.

– Under karnevalen kan människor som inte bor här se att det inte bara händer dåliga saker här. Vi har det också roligt här även om vi bor här. När jag säger att jag bor i Hammarkullen så får många en dålig bild, men egentligen är det inte så. Alla borde komma till Hammarkullekarnevalen.

Karnevalsschemat

  • Fredag: mat, mingel och uppträdanden
  • Lördag: karnevalståg, mat och shower
  • Söndag: barnens karnevalståg och mat 

Tipsa mig

Hör gärna av er om tips på nyheter och undersökande journalistik. Mejla mig på cecilia.vaccari@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.