Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olle Essvik med sin 5,3 meter breda bok Foto: Bosse Carlqvist/SVT

5,3 meter – blir boken i Skövde världens bredaste?

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde har göteborgskonstnären Olle Essvik försökt sig på att skapa världens bredaste bok med hjälp av utgallrade biblioteksböcker. 5,3 meter blev den.

– Det började som ett skämt, men jag tycker också det är vackert med de gamla lästa böckerna, en samling av allt som blir bortvalt, säger Olle Essvik.

Ta ett stort gäng utgallrade böcker. Ta bort pärmarna. Skär allt till samma storlek och klistra ihop. Som pricken över i – bind in boken snyggt.

Världens hittills bredaste bok lär vara 4,6 meter. Så det var tvunget att denna måste bli längre. Nu väntar officiell mätning av verket, så än vet inte Olle Essvik om hans försök kommer med i rekordboken.

– Vi har varit i kontakt med Guinness rekordbok sedan i maj. Det är de som ska ta ställning till det, säger han.

Insekter som inte finns

Rekordförsöket sker i samband med Olle Essviks utställning i Skövde konsthall kring döda medier. Här skapas också ett nytt uppslagsverk med insekter som inte finns – en bok som ”skrivs” av algoritmer styrda av datorer och utskrivna av skrivare utan mänsklig inblandning.

Men Olle samlar ihop sidorna och binder ihop dem. För det är mycket den manuella bokbindningskonsten som hyllas och visas i utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer