Foto: TT/SVT

Den akuta hemlösheten har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rapport från Socialstyrelsen lever drygt 33.250 personer i Sverige i hemlöshet. Kartläggningen visar att antalet akut hemlösa ökat kraftigt.

Undersökningen baseras på uppgifter från bland annat kommuner, landsting, trossamfund och frivilligorganisationer som fick ge en lägesbild av antalet hemlösa under en vecka 2017.

I kartläggningen har Socialstyrelsen försökt ringa in personer som lever i olika former av hemlöshet. Både personer som är akut hemlösa men också personer som bor kortsiktigt hos familj, släkt eller andra privatpersoner.

Rapporten visar att antalet som klassas som akut hemlösa har ökat med drygt 1.500 personer i landet sedan 2011. Totalt är 5.900 personer akut hemlösa.

Nytt akutboende i Uddevalla

I Uddevalla öppnade ett nytt akutboende, Noras hus, under hösten, vilket SVT Nyheter tidigare berättat om.

Där kan personer som inte har någon trygg plats att sova ”boka” ett rum för en natt i taget.

– Tyvärr finns det personer i Uddevalla som är akut hemlösa. Noras hus ska vara en trygg plats att sova på, säger Karin Molander, verksamhetschef över akutboendet.

Är det en trygg plats?

– Ja, det tycker jag. Det är en dörr till varje sovrum som går att låsa inifrån. Det är ganska ljudisolerat. En av kvinnorna som sovit här är så fascinerad över att det är så tyst. Hon sover så gott.

Mats Samuelsson är föreståndare på boendet.

– När natten kommer växer frustrationen. Då är det inte roligt att hamna på en offentlig toalett, trappuppgång eller källare. Man är väldigt utsatt, speciellt om man är kvinna, säger han.

Antal hemlösa i 10 västsvenska kommuner

Visa

Hela landet: 33.250

Göteborg: 3.802

Trollhättan: 295

Borås: 268

Kungälv: 284

Uddevalla: 224

Ale: 201

Mölndal: 188

Lerum: 136

Vänersborg: 126

Alingsås: 103

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer