Daniel Norberg jobbar med integration i Essunga, där 7 av 10 av kommunens nyanlända kommer i sysselsättning. Foto: SVT/Privat

7 av 10 nyanlända i Essunga får jobb

Publicerad

69 procent av alla nyanlända jobbar eller studerar tre månader efter sitt etableringsprogram. Det är nästan dubbelt så stor andel som i landet i genomsnitt.

Essungas siffror är näst bäst i landet, rapporterar Dagens Samhälle. I genomsnitt har 36 procent av de nyanlända i Sveriges kommuner en sysselsättning tre månader efter sitt etableringsprogram.

Daniel Norberg arbetar på kommunens integrationscenter. Han säger att de nyanländas drivkraft är den viktigaste framgångsfaktorn, men att samarbetet mellan kommunen och arbetsförmedlingen har hjälpt till.

– Det viktigaste är att inte krångla till det. Vi frågar arbetsgivare och näringsliv vad de behöver för att kunna anställa, säger Daniel Norberg.

Fortsätter stötta nyanställda

Ofta handlar det om språkligt stöd, men också om att veta att integrationscenter kan hjälpa till om eventuella missförstånd skulle uppstå. De tre anställda på integrationscentret besöker regelbundet arbetsplatserna för att se hur de nyanställda har det.

– Vi kan också hjälpa till med exempelvis myndighetskontakter, sådant som en arbetsgivare kanske känner att den inte har tid med, säger Daniel Norberg.

De nyanlända har bland annat fått jobb inom äldreomsorgen, vården och i butik. Vissa har även startat egna företag.

Liten kommun med styrkor och svagheter

Essunga är en liten kommun, och de nyanlända som utgör grunden för statistiken är mellan 25 och 30 personer, enligt integrationscenter. Här menar man att kommunens storlek är både en svaghet och en styrka. Det positiva är närheten till arbetsgivare och näringsliv. Nackdelen är att de allra flesta arbetsplatser i kommunen kräver goda svenskakunskaper, enligt Daniel Norberg.

– Det kan gå fortare för nyanlända att komma i arbete i större kommuner där det finns arbetsgivare som pratar deras språk, säger han.

27 nya invånare förra året

På integrationscenter arbetar Daniel Norberg tillsammans med Mahmoud Alabdallah, som själv nyligen kommit till Sverige och kan använda sig av sina språkkunskaper i arbetet. Totalt finns tre tjänster på centret, varav en är en projektanställning. Daniel Norberg tycker att centret är en liten investering för att få en stor vinst på lång sikt.

– Förra året ökade Essungas befolkning med 27 personer, och samma år tog vi emot exakt 27 flyktingar. Att de kommer i arbete istället för att få försörjningsstöd är jätteviktigt för en liten kommun, säger han.

Viktigt att kunna läsa svenska i kommunen

Det nuvarande arbetet har pågått sedan 2014. Sedan dess har man sett både att fler kommer i sysselsättning, och att fler väljer att stanna i kommunen. Av de som kom år 2014 har 90 procent valt att bo kvar. Det tror Daniel Norberg beror på att nyanlända kan gå igenom hela sin etableringsprocess i Essunga.

– Vi har svenskaundervisning och vuxenutbildning inom kommunen. Det gör det möjligt för nyanlända att till exempel jobba halvtid samtidigt som de läser svenska. Skulle de vara tvungna att åka till Trollhättan, till exempel, hade det inte gått, säger han.

Här får störst andel av de nyanlända jobb

Sveriges Kommuner och Landsting har publicerat statistik över hur stor andel av de nyanlända som arbetar eller studerar tre månader efter att de avslutat sin etablering hos arbetsförmedlingen. 

I Västsverige är de fem kommunerna i topp:

Essunga – 69 procent

Härryda – 60 procent

Grästorp – 55 procent

Dals-Ed – 54 procent

Strömstad – 52 procent

Den minsta andelen har kommunerna:

Åmål – 25 procent

Tibro – 24 procent

Mölndal – 24 procent

Tanum – 23 procent

Kungälv – 10 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.