Modelljärnvägen har tagit över 20 år att bygga och har beskrivits som Sveriges största. Foto: SVT

Hasse har 700 meter järnväg i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Hasse Lagerström har byggt en hel stad i sin trädgård. Men än är han inte färdig.

Den har tagit över 20 år att bygga och har beskrivits som Sveriges största. Ett enormt projekt i skala 1:22,5. Totalt ringlar sig modelljärnvägen 700 meter runt i Hasse Lagerströms trädgård, i byn Brobacken en dryg mil söder om Skövde.

– Det var väl inte meningen att den skulle bli så stor från början, säger Hasse Lagerström.

Intresset för tåg hade han redan som barn. Som vuxen blev han lokförare. I 38 år har han kört tåg land och rike runt, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Ett drömyrke, tycker han själv. Trots att han numer är pensionär så tar han fortfarande något pass då och då.

Delar från Tyskland

Och så har han ju hobbyn i trädgården. Bygget som växt år för år. På en betonggrund som Hasse har gjutit vilar numera en hel stad. Där står bland annat sågverk, raffinaderi, fabriker, bryggeri och stationer. Över 100 byggnader. Och en massa små människor i hårdplast. Går man riktigt nära är det nästan så att de blir levande. Vid kyrkan fotograferas ett brudpar. På en stationsbänk sitter en mor. Hon håller i ett barn som sträcker sig ut, som för att utforska världen i Hasses trädgård.

Att få tag på alla dessa delar till järnvägen är inte helt lätt. Enligt Hasse Lagerström är det ont om den sortens affärer i Sverige.

– Vi brukar åka till Tyskland ett par gånger om året. Vi får med oss någonting hem varje gång, säger han.

Nya projekt på gång

Och än han inte färdig. I hamnområdet planläggs nya industrier. Hasse Lagerström stegar fram mot en ännu outnyttjad gräsplätt i nedre änden av tomten.

– Här har jag i framtiden tänkt mig en kolgruva, säger han och slår ut med armarna.

Idag är bygget så stort att det är svårt att med en vanlig kamera fånga allt i en enda bild. Det är så stort att det tar tre, fyra veckor att plocka ihop allt inför vintern.

– Det är mycket trevligare på våren då man får plocka ut alltihopa, säger Hasse Lagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.