Det är ett bekymmersamt läge, där konsekvenserna kan bli ökad hemlöshet, säger avdelningschef på fastighetskontoret Erik Gedeck. Foto: SVT

850 barn kan bli hemlösa när hyreskontrakten går ut

Publicerad

2700 nyanlända riskerar att stå utan boende de kommande åren. Fyraårskontrakten börjar löpa ut från och med nästa år. 850 av de är barn. – Det är ett bekymmersamt läge, där konsekvenserna kan bli ökad hemlöshet, säger avdelningschef på fastighetskontoret Erik Gedeck.

I och med bosättningslagen som trädde i kraft 2016, är en kommun skyldig att ta emot nyanlända som anvisats till kommunen för bosättning. Fastighetskontoret har ansvar att lösa bostäder till anvisade nyanlända i kommunen. Nästa år börjar kontrakten löpa ut, något som GP tidigare rapporterat.

– Man har valt att lösa det på olika sätt i kommunerna. I Göteborg har man valt att ha genomgångslägenheter med hyreskontrakt på fyra år. De första fyraårskontrakten, de som anvisades hit 2016, börjar löpa ut nästa år, säger Erik Gedeck, avdelningschef på fastighetskontoret.

850 barn berörs

Antalet anvisningar baseras på befolkningsstorlek, förutsättning till arbete, hur många nyanlända och ensamkommande barn kommunen tagit emot totalt och omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen. Totalt är det 2700 nyanlända som kan komma att stå utan bostad när kontrakten börjar löpa ut från och med maj nästa år. 850 av dem är barn.

– Det är ett bekymmersamt läge, där konsekvenserna kan bli ökad hemlöshet, barn som går i skolan och behöver byta skola. Vi behöver jobba med en handlingsplan för att minimera riskerna.

Fastighetskontoret arbetar med att ta fram ett bredare konsekvensanalys och handlingsplan till fastighetsnämnden med ett förslag om att skicka vidare det till kommunstyrelsen.

Genomsnittlig kötid: 5-6 år

Erik Gedeck förklarar att de nyanlända fick information om att deras hyreskontrakt gällde i fyra år när de flyttade in. Då låg genomsnittlig tid bostadskön för att få en lägenhet på fyra år.

– I dag ligger den på fem-sex år. Vi kommunicerar med de boende kring var man kan söka bostad, boplats och privata aktörer och i andra kommuner. Vill vill pröva möjligheten att återanvända lägenheterna till nästkommande anvisade nyanlända, hittills har vi inte gjort det, men skulle någon avflytta så försöker vi erbjuda lägenheten till en nyanländ i kommunen.

Skulle det gå att förlänga kontrakten om inte de nyanlända hittat en bostad?

– Vi förhåller oss helt till de besluten som politikerna fattar. Men det gäller att vi tar fram en handlingsplan tillsammans med de berörda, skolan, socialtjänsten för att se över vad det är kommunen behöver kraftsamla till och ha beredskap för.

Skulle ni klara av att ge boende till de kommande anvisade nyanlända om kontrakten förlängs?

– Ja, om vi får lägenheter. Vi kan inte garantera det, men om vi får lägenheter från allmännyttan och privata bostadsbolag, säger Erik Gedeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.