En 90-årig kvinna får hjälp att besöka sin partners grav efter att ha överklagat kommunens avslag. Graven på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

90-åring nekades hjälp för att besöka partners grav

Publicerad

I nästan åtta år fick den 90-åriga kvinnan ledsagning till sin avlidna partners grav. När hjälpen drogs in överklagade hon beslutet och fick rätt.

Livspartnern dog år 2011. En gång i månaden fick kvinnan, som är boende i Skara kommun, hjälp av kommunen att besöka och sköta om den avlidna partnerns grav. I maj i år beslutade omsorgsnämnden att hjälpen skulle dras in. Skälet var att man ansåg att ledsagningen inte omfattades av socialtjänstlagen, SoL, som säger att alla människor har rätt till en skälig levnadsnivå. 

90-åringen har artros i höfter, knän och rygg och har ingen möjlighet att själv ta sig till kyrkogården. Hon har inte heller några släktingar eller vänner som kan hjälpa henne.

Skara

Nytt beslut från Förvaltningsrätten

Kvinnan överklagade omsorgsnämndens beslut till förvaltningsrätten i Jönköping, som gav henne rätt. I beslutet står att besöken vid graven ingår i begreppet skälig levnadsnivå och att kvinnan inte har möjlighet att göra dem på egen hand.

Nu ska kvinnan återigen få hjälp att besöka graven. Hur ofta det kommer att ske ska beslutas av omsorgsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skara

Mer i ämnet