Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De saknar empati för de gamla”. I klippet berättar före detta mjölkbonden Karl-Johan Bårring om känslorna efter att kommunens matleverans dragits in utan förvarning. Foto: Jesper Johansson/SVT

96-årige Karl-Johan blev av med sin mat från kommunen – utan förvarning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens besparingar har gjort att den dagliga matleveransen från äldreboendet har dragits in. Det gjorde att 96-årige Karl-Johan Bårring stod helt utan mat utan att ha blivit förvarnad.

– Jag tycker att de saknar empati för de gamla när de gör på det sättet, säger Karl-Johan själv om den indragna matleveransen.

En söndag i mars satt 96-årige Karl-Johan Bårring och väntade på sin dagliga leverans av mat från kommunens äldreboende. En måltid han ansåg vara dagens höjdpunkt. Men det kom aldrig någon mat.

– Jag blev först undrande eftersom de inte hade meddelat mig, men sen fick jag veta genom personalen som kom senare på dagen, att kommunen hade beslutat att inte köra ut någon mat mer, säger Karl-Johan Bårring.

Får lösa maten på annat sätt

Den indragna matleveransen från äldreboendet Klockaregården berör ett tiotal personer i Svenljunga kommun, något som Borås tidning var först med att rapportera om.

Ändringen av biståndet till Karl-Johan innebär att ansvaret för att se till att han har mat på bordet numera ligger på hans dotter.

– Min dotter är snäll och sköter det. Jag får fem portioner på en gång av henne och har i kylskåpet. Men den sista portionen är inte lika färsk och fin som den första.

”Varje avbrott i ensamheten är positiv”

För Karl-Johan handlade matstunderna inte enbart om mat, utan var även en möjlighet att bryta den ensamhet han upplever.

– Varje avbrott i ensamheten är positiv, det var en höjdpunkt. Men det verkar de inte ha någon känsla för, känner jag.

De indragna matleveranserna i Svenljunga kommun beror enligt dem på att man upptäckt en för stor generositet. Enligt socialchefen Sandra Larewall behöver man fokusera mer på att klara av huvuduppdraget inom äldreomsorgen än på matleveranser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.