– Vi ser en betydande osäkerhet, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo. Foto: SVT/AB Volvo

AB Volvo varnar för stor finansiell påverkan: ”Betydande osäkerhet”

Publicerad

AB Volvo har redan stoppat produktionen vid sina fyra Renault-fabriker i Frankrike. Nu varnar lastbilskoncernen för en betydande risk för en väsentlig finansiell påverkan. De utesluter inte heller att det kan bli stopp på fler håll.

– Vi ser en betydande osäkerhet, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

I ett pressmeddelande skriver AB Volvo att den finansiella påverkan är relaterad till den allmänna situationen efter coronautbrottet. Fordonstillverkaren ser risker inom tre områden.

Dels handlar det om att lokala myndigheters beslut som kan leda till underbemanning i fabriker.

Dels kan det blir störningar i leverantörskedjan.

– Det finns också en potentiell påverkan på efterfrågan framöver. Det är en osäkerhet, vart är konjunkturen på väg, säger Claes Eliasson.

Stopp i Frankrike

I Frankrike är det stopp i AB Volvos fyra fabriker som tillverka Renault trucks. 4500 anställda är där arbetsbefriande efter inskränkningar från franska myndigheter i kampen mot att coronasmittan sprids.

– Men vi upprätthåller service och underhåll för samhällsviktiga fordon, säger Claes Eliasson.

Osäkerhet i Sverige

I Sverige fortgår ännu produktionen i fabrikerna i Göteborg, Borås, Skövde och Vara. Men även de kan komma att påverkas.

Kan det bli produktionsstopp även i Sverige?

– Det kan jag inte spekulera om idag. Det är drivet av den fortsätta spridning av coronaviruset och följderna av det, säger Claes Eliasson.

AB Volvo har produktion i 18 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.