Foto: Privat

Affischer för Andra Långdagen – trots att eventet lagts ner

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i coronatider vill okända arrangörer återuppväcka Andra Långdagen i Göteborg. Men ingen har sökt tillstånd, och regeln om samlingar på max femtio personer gäller fortfarande. Dessutom tar de ursprungliga arrangörerna kraftigt avstånd.

Informationen om Andra Långdagen sprids i en facebookgrupp samt på affischer.

”Äntligen är det dags att dedikera en dag till vår kära Andra Långgatan. Lördagen den 6 juni mellan klockan 12 och 22 hälsas alla glada och snälla människor välkomna till Andra Långdagen! Andra Långdagen har med åren blivit ett så stort fenomen att det nu lever sitt eget liv. Det finns ingen kommitté, ingen styrelse eller ledande grupp som ligger bakom”, står det bland annat att läsa.

Två personer står som organisatörer av eventet, men inget av namnen finns registrerade i folkbokföringen.

Tar avstånd från eventet

Den tidigare arrangören tar helt avstånd från eventet:

”Det har nyligen dykt upp ett event under vårt namn där man går ut med ett datum för årets Andra Långdagen. (...) Oavsett hur man ställer sig till rådande Covid-19 situation, så är det inte ok att i nuläget uppmana massor av människor att strunta i rekommendationer och samlas kring en gatufest”, skriver man på Facebook.

Anledningen till att den ursprungliga Andra Långdagen 2017 lades ner var bland annat säkerhetsproblem.

Kritik för nedskräpning

Den årliga folkfesten på Andra Långdagen har väckt stora känslor genom åren – inte minst på grund av återkommande nedskräpning. Värst var kritiken 2012 då kommunen väntade med att städa upp eftersom evenemanget då saknade tillstånd.

Vill du minnas hur det lät kan du kolla på klippet nedan som sändes på SVT 10 juni 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.