Paul Åkerlund: ”Jag skulle bli förvånad om de inte stannar i Trollhättan” Foto: SVT/TT

Åkerlund (S) om Nevs ägarbesked: ”Inte orolig – tvärtom”

Publicerad
Idag kom beskedet att Nevs grundare, Kai Johan Jiang, säljer sina aktier och att den kinesiska storägaren Evergrande blir ensam ägare till Nevs. Dessutom skjuts produktionen i Trollhättan upp ytterligare.
– Klart vi velat ha produktion igång redan nu, men jag har full förståelse för att det dröjer, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Att Nevs grundare betytt mycket för Trollhättan sedan Saabs konkurs är tydligt – även om han nu väljer att lämna över helt till storföretaget Evergrande.

– Hans insats har varit oerhört viktig. Utan honom hade bilfabriken inte funnits kvar, säger Paul Åkerlund som inte är förvånad över dagens besked och som också talat med ttela.

”Förvånad om de inte stannar i Trollhättan”

– Jag har känt till det ett tag blev inte jätteöveraskad. Nevs kommer behöva göra stora investeringar framöver och det har inte Kai Johan Jiang råd med. Det är ett naturligt steg.

Finns det någon oro för att detta kommer påverka satsningen på elbilsproduktion i Trollhättan?

– Man kan aldrig säga något med säkerhet, men mycket av utvecklingen och kunnandet av bilar finns här och jag skulle bli förvånad om de inte skulle stanna kvar och ha kvar produktionen för den europeiska marknaden i Trollhättan, säger Åkerlund och fortsätter

– Jag är inte orolig – tvärtom. Jag tror många känner sig trygga med en ekonomiskt stark ägare.

Har startat från noll

Samtidigt som Kai Johan Jiang lämnar Nevs har bolaget beslutat att skjuta upp produktionsstarten ytterligare – till 2023.

– Det är klart att vi gärna hade haft produktion och arbeten redan nu, men jag har full förståelse för att det dröjer. Jag har ju själv varit i bilbranschen. När man startar från i princip noll tar det tid innan man har utvecklat produkter som är redo för marknaden. Jag tycker att det är positivt om de kan vara igång till 2023, säger Paul Åkerlund.

Det var i början av 2019 som den nu enda ägaren till Nevs Evergrande gick in som ny storägare i bolaget. I klippet nedan hör du hur det lät då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nevs ordförande Kai Johan Jiang är mycket nöjd efter uppgörelsen med kinesiska bostadsbolaget Evergrande. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer