Kammaråklagare Maria Thorell Foto: SVT

Efter misstänkt för explosionen i Göteborg hittats död: Så agerar åklagaren nu

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att en man hittats död vid Stenpiren i Göteborg fick kammaråklagare Maria Thorell veta att den döde var den som hon lett spaningarna efter – mannen som misstänks ha orsakat explosionen på Övre Husargatan.

Nu läggs förundersökningen mot honom ner och den internationella efterlysningen dras tillbaka.

I klippet ovan berättar kammaråklagare Maria Thorell om hur dödsfallet påverkar utredningen.

Mannen som vid niotiden på onsdagsmorgonen hittades död i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg var alltså den man som jagats intensivt sedan explosionen på Övre Husargatan för en dryg vecka sedan. Det finns ingen misstanke om brott.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mannen tros enligt mycket preliminära uppgifter från polisens tekniker ha legat i vattnet i minst en dag och eventuellt ända sedan den morgon explosionen inträffade – vilket kan innebära att han hamnat i vattnet strax efter explosionen.

– Så skulle det kunna vara, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Nu lägger hon ner förundersökningen mot mannen, som på sannolika skäl var misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och försök till mord. Den internationella efterlysningen dras tiillbaka. Eftersom det nu saknas en misstänkt kommer ledningen för den fortsatta utredningen nu att gå tillbaka till polisen.

Även om den misstänkte är död återstår ett antal frågor att få svar på, som till exempel om det kan finnas medgärningsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet