Åklagaren: Ovanligt med så unga tjejer

Publicerad

Flera personer döms för inblandning i det uppmärksammade mordet i Guldheden i Göteborg för ett drygt år sedan. Däribland en 17-årig tjej som fälls för mord och två andra kvinnor som i dag är 19 år döms för andra brott i samma fall. Att unga kvinnor är inblandade i så grova brott är ”unikt” enligt åklagare Linda Wiking.

En 32-årig man sköts ihjäl med automatvapen i en bil på Guldheden i Göteborg i maj förra året. Två veckor senare skedde ett mord av en 57-årig man på Lidingö i Stockholm. Båda morden har utretts som beställningsmord, och det har funnits 14 misstänkta i fallet.

I dag kom domen mot en 20-årig man som döms till 14 års fängelse för mordet på Guldheden. Mannen dömdes mot sitt nekande.

En ung kvinna på 17 år döms också för mordet. Hon döms till sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Två kvinnor, idag 18 år, döms för grovt skyddande av brottsling samt grovt vapenbrott, kopplat till mordet i Stockholm.

Kan överklaga

Åklagare Linda Wiking säger att hon är nöjd med domen ”i stort”.

Mannen som misstänktes ha beställt mordet på Guldheden friades helt, vad tänker du om det?

– Vår bedömning är ju att han, möjligen med andra personer, har beställt det här mordet. Jag menar att tingsrätten hade kunnat döma honom för anstiftan, om inte annat. Det finns utrymme att döma honom för medhjälp, utifrån hur gärningsbeskrivningen ser ut. Men det är helt klart något vi får titta på inför eventuell hovrättsförhandling.

Kommer ni överklaga?

– Högst troligen, men vi får göra en bedömning när vi har läst domen mer noga.

Mannen som friades för anstiftan till mord sitter i dag häktad för andra brott, kopplade till samma konflikt.

Tjejernas inblandning – inget åklagaren sett innan

Att åtalet har inkluderat tre tonårstjejer kallar Linda Wiking för ”unikt”.

– Vi hade nog kunnat missa de här tjejerna. Så jag har inte varit med om det i sådana här brott innan, nej. Unga män har vi sett tidigare. Unga tjejer är kanske än mer svårt att identifiera för oss, vilket vi då får kanske ändra vårt sätt att utreda brott.

Vad tänker du kring att det är unga killar och tjejer som gjort det här?

– Ja, det är ju ingen trevlig utveckling såklart. Men unga män har vi sett tidigare, och väldigt unga män, framförallt med vapen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer