Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Akut blodbrist i hela Västsverige Foto: TT / Markus Dahlberg

Akut blodbrist i hela Västsverige

Publicerad

Det råder akut blodbrist på flera håll i landet, bland annat i Västsverige. Orsaken är främst kopplad till spridningen av covid-19. Men även vanlig influensa gör att många bokar av sina tider. Man måste ha varit frisk i två veckor för att få lämna blod.

– Kommer det in en akut transplantation eller en akut olycka är det tufft just nu, säger Anna-Karin Norrman som är enhetschef på Ge blod i Göteborg. 

Det kommer larm om blodbrist då och då, men den situation som är nu är betydligt allvarligare än tidigare. Akutmottagningar drabbas sist, men planerade operationer och behandlingar kan komma att påverkas när det råder blodbrist.

– Det ska alltid finnas blod till akutvård men det som däremot kan drabbas i första hand är den planerade verksamheten som kräver blod, säger Anna-Karin Norrman.

Uppmanar alla ge blod

Den extremt snabba smittspridningen av covid-19 har lett till att många reguljära blodgivare blivit sjuka och därför avbokat. Men pandemin påverkar på fler sätt. Det måste till exempel ha gått minst sju dagar efter en vaccinering innan man får lämna blod. Har man dessutom symtom måste man vänta två veckor efter att ha blivit frisk.

– Dessutom märker vi av att många av givarna sitter i karantän då familjemedlemmar är sjuka. Det var en svår situation i december, nu är det ännu besvärligare, säger Anna-Karin Norrman.

Normalt hjälper olika regioner varandra med blod om det råder brist på något håll. Men när så många regioner har så små förråd av blod kvar är det svårare.

Sjukvården uppmanar därför alla som känner sig friska att lämna blod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer