Charlotte Karlsson, NO-lärare och skyddsombud för lärarförbundet. Foto: SVT

Akut brist på skollokaler i Vänersborg

Publicerad

100 skolplatser saknas i Vänersborg – på högstadiet är bristen akut.
– Man lever som i ett vakuum och vet inte vad som ska hända, säger Charlotta Karlsson, skyddsombud.

Högstadieskolan Silvertärnan i Vänersborg är byggd för åtta klasser. Men det var längesedan det var så. I dag går elva klasser samt ett antal förberedelseklasser där. Till hösten ska de bli tretton.

Charlotte Karlsson, NO-lärare och skyddsombud för lärarförbundet.

För att möta den akuta lokalbristen används gymnasieskolans gamla lokaler, men där har det visat sig att ventilationen är utdömd och att det inte gjorts någon mögelutredning.

– Man lever som i ett vakum, man vet inte vad som ska hända. Det är ju stressande för alla. Istället för att undervisa så tänker man kanske mer på den typen av frågor, säger Charlotte Karlsson, NO-lärare och skyddsombud för lärarförbundet.

Politisk oenighet

Just ämnespecifika salar är ett av de stora problemen. Fram tills nu har man kunnat låna salar i den intilliggande låg- och mellanstadieskolan, något som inte går till hösten när också de växer.

Sammanlagt talas det om att 100 skolplatser saknas på högstadiet till hösten. Var de platserna finns är inte klart. En lösning är att skicka eleverna med buss till Dalboskolan i Frändefors, det andra alternativet är de gamla gymnasielokalerna. Men då behövs pengar för upprustning och där är politiken oenig.

”Pengarna måste fram”

Förslaget som fördes fram från Samhällsbygnadsnämnden och Barn- och utbildningsnämnden var att 30 miljoner skulle flyttas från en annan del av budgeten för att läggas på renovering. Men det sa oppositionspartierna nej till när frågan nådde kommunstyrelsen eftersom förslaget innebar att ta de pengarna från en annan skolrenovering. Den vändningen irriterar kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin(S). Inför onsdagskvällens kommunfullmäktige säger hon att frågan kommer att återremmiteras om inte förslaget går igenom.

– Pengarna måste fram oavsett. Det jag vill är att vi använder de pengar som vi lånat upp sedan tidigare istället för att låna nya till det här, säger hon.

”Brinner i knutarna”

Pia Hellåker, rektor på Silvertärnan.

Tillbaka på Silvertärnan har rektor Pia Hellåker precis avslutat ett medarbetarsamtal. Efter lunchen ska hon träffa personal från kommunens miljö- och hälsoenhet som ska kontrollera de tillfälliga skollokalerna. Ett år efter det att de började användas. På bordet i hennes rum har hon rullat ut en kommunalt framtagen ritning över hur skolan skulle kunna se ut, en nyrenovering för dryga 60 miljoner där alla elever får plats. Men inte heller där finns något beslut.

– Det brinner i knutarna skulle jag vilja säga. Ska vi få in fem nya klasser här till i augusti måste det fattas beslut om en kortsiktig renovering. Den större renoveringen tror jag inte är på gång förrän om ett par år, säger hon.

Den ovissa framtiden påverkar personalen.

– Jag tror många lärare funderar om det här är arbetsplatsen man ska vara på, säger Charlotta Karlsson, skyddsombud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer