Foto: SVT

Skarp kritik mot akutavgift för gravida: ”Barn kan dö”

Uppdaterad
Publicerad

Gravida som är oroliga för till exempel minskade fosterrörelser får betala 300 kronor om de söker hjälp på akuten på Östra sjukhuset i Göteborg. Något som är gratis i bland annat Stockholm och Malmö. Avgiften infördes förra året och det är något som oroar Spädbarnsfonden.

För några år sedan gick socialstyrelsen ut med rekommendationen att gravida bör ta kontakt med vården om de till exempel upplever minskade fosterrörelser i slutet av graviditeten.

Sådana besök är gratis på MVC, mödravårdscentralen och ifall den gravida kvinnan har remitterats till Östra sjukhuset i Göteborg. Men, sedan i maj förra året så kostar det 300 kronor ifall en kvinna söker akut hjälp för sin oro och vill ha en undersökning.

– Det kan ju faktiskt potentiellt innebära en risk att någon inte söker hjälp av ekonomiska skäl och då kan barn dö, säger Angela Jones, verksamhetsansvarig på Spädbarnsfonden.

Dö i livmodern

Syftet med socialstyrelsens rekommendation och kunskapsstöd från 2016 är att färre foster ska dö i livmodern och att färre barn ska dö eller skadas i samband med förlossningen.

– Minskade fosterrörelser är en stark indikation på att barnet inte mår bra och att den gravida behöver hjälp, säger Angela Jones, verksamhetsansvarig Spädbarnsfonden.

Kan det inte vara värt 300 kronor om man är orolig för sitt barn i magen?

– Ja, en gång kanske man har råd att betala 300 kronor. Men andra eller tredje gången när man är uppe i 900 kronor. Då blir det ju en ekonomisk fråga att söka hjälp, säger hon.

Särskild akutmottagning

Enligt Sahlgrenska infördes avgiften i samband med att en särskild akutmottagning för gravida och nyförlösta öppnades och ledningen för Östra säger att de bara följer det regelverk som gäller för patientavgifter på akutmotagningar.

Tycker du inte det är orättvist att kvinnor här måste betala medan det är gratis i andra regioner?

– Vi erbjuder en helt annan kvalité på vår akutsjukvård. Jag kan inte yttra mig om hur det är hos andra men vi vet ju hur det var hos oss innan vi införde akutmottagningen. Vi har lyft kvalitén och tycker att de får valuta för sina pengar, säger Nils Crona, verksamhetschef för Östra sjukhuset.

Han säger också att de inte sett ett enda fall där någon farit illa för att de har avstått från ett akutbesök. Dessutom ökar antalet besökare på akutmottagningen månad för månad, enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.