Äldre ska få digital vård istället för att uppsöka vårdcentral. Foto: Alexander Larsson Vierth och Claudio Brescian/TT

Stopp för planerade besök på vårdcentralen för äldre

Uppdaterad
Publicerad
Om du är 70 år eller äldre och behöver gå till en vårdcentral så är det sannolikt att du istället får hjälp digitalt eller över telefon, detta efter att Västra Götalandsregionen beslutat om att ställa in all planerad vård för åldersgruppen.

På grund av corona och smittorisken beslutar Västra Götalandsreigonen att personer över 70 år inte ska besöka vårdcentralen för planerade vårdbesök, vilket P4 Väst var först med att rapportera om.

– Det är självklart att inte kalla personer över 70 år, där det finns risk att de utsätts för många sociala kontakter, säger Marga Brisman, som är biträdande regionschefläkare vid Västra Götalandsregionen.

Digital vård istället

Istället för ta sig till vårdcentralen kommer personer som är över 70 år istället få använda digitala verktyg för att få ta del av sin planerade vård.

– Beslutet gäller för den vård där patienten inte riskerar att bli sämre under tiden man väntar, och gäller framförallt rutinkontroller. Men varje läkare gör en egen bedömning av sin patient och om vilken vård som ska ges, men det finns det ju vård som inte kan ges digitalt, till exempel om man ska kontrollera synen eller ta blodtryck, säger Marga Brisman.

Telefonen ett alternativ

Men är åldergruppen förberedd på att gå över till digital vård?

I Sverige är många väldigt digitalt utvecklade, även bland den äldre befolkningen, men om det inte är möjligt på grund av omständigheterna att ge vården digitalt så kan vi även genomföra viss planerad vård även över telefon, säger Marga Brisman.

Finns det några risker med beslutet?

Inte i dagsläget, som jag sa tidigare så får varje läkare fatta beslut om patienten, beslutet är ju till för att skydda personer i riskgruppen.

Men följer de privata rådgivarna ert beslut?

– Enligt de krisklausuler som vi har med våra externa vårdgivare kan vi styra över deras verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet