Hör ”Alexandra” själv berätta hur det var när hon sökte vård efter en våldtäkt. Foto: SVT

”Alexandra” hade svårt att hitta vård efter våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

”Alexandra” utsattes för en överfallsvåldtäkt för snart två år sedan. Idag är hon kritisk till den psykologiska vården av våldtäktsoffer.

För två år sedan var Alexandra vilken 19-åring som helst. Det förändrades natten till den tredje juni då hon våldtogs av tre okända män i centrala Göteborg. Därefter följde en tid av självskadebeteende, självmordsförsök och alkoholmissbruk i ett försök att döva det som hade hänt.

– Samma sekund som jag berättade det här för någon, då visste jag att jag måste ta tag i problemet. Jag ville bara att allt skulle vara som det var innan våldtäkten.

Ville hitta specialist

Men sanningen kröp fram en natt inför föräldrarna. Därefter började kampen att hitta rätt psykologisk vård. Familjens förhoppning var att bli vidareslussad till någon med specialistkompetens på området, eftersom de var rädda att deras dotter skulle välja att avsluta sitt liv. Men ingen, vare sig på vårdcentral eller psykakut, visste någonstans att slussa dem vidare till, berättar de.

Hamnade i gruppterapi

Till slut lyckades ”Alexandras” mamma på egen hand leta rätt på en ungdomsmottagning i Göteborg som erbjöd gruppterapi för sexualbrottsoffer. De hade begränsat med platser, men efter en första intervju såg de att Alexandra var en självklar kandidat. Idag har hon till viss del kunnat återgå till sitt gamla liv.

Men hon tycker att mycket kan bli bättre i vården av sexualbrottsoffer.

– Det är ju tyvärr så att man känner sig lite utstött på något sätt och att vi inte prioriteras. För vi är ju tjejer, och även män, som efter något sådant här blir helt förstörda, och det är ett jättestort problem.

Hitta till vården efter våldtäkt

  • Det finns flera ställen dit du kan vända dig.
  • Vill du få vård efter en våldtäkt som inträffat de senaste veckan – vänd dig till den ditt närmaste akutsjukhus; Sahlgrenska, NÄL, Borås eller Skövde. Går det längre tillbaka i tiden, kontakta din vårdcentral.
  • Självmordstankar är vanligt. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Du är inte ensam.
  • På 1177 finns en lista med telefonnummer till stödlinjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.