Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skola saknade bygglov – tvingades flytta: ”Har varit lite svårt för grannarna att acceptera oss Visa alla (2)
Visa alla (2)

Skola kritiserades och tvingades flytta till ny stadsdel: ”Svårt för grannarna att acceptera oss”

Publicerad

Algebraskolan i Göteborg saknade bygglov, och tvingades under turbulenta förhållanden flytta från Gårdsten till Torslanda – en helt annan stadsdel två mil bort. Ett år efter SVT Nyheters avslöjande berättar nu rektorn om flytten som inte varit enkel, för varken henne eller elever.

Rektorn guidar oss runt i lokalerna på Stallvägen. Hit har Algebraskolan, med förskoleklass och årskurs 1-6 ligger flyttat sedan i höstas. Det har gått ett år sedan SVT avslöjade att skolan saknade bygglov för skolverksamhet – och en turbulent tid började för skolan.  

– Men det har varit lite svårt för grannarna att acceptera oss, eftersom det är ett homogent område, konstaterar rektorn för Algebraskolan, Iman Baroudi.

150 elever från olika delar av staden kommer med buss varje skoldag. De skjutsas till Torslanda från bland annat från Angered, Biskopsgården, Frölunda och Ale.

Utbyte med andra grannskolor

Rakt över vägen finns den kommunala Trulsegårdsskolan som är ett högstadium med drygt 500 elever. Förhoppningen är att man ska få till ett samarbete mellan skolorna och låta eleverna få ett utbyte av varandra.

– Vi skulle kunna i ämnena svenska läsa upp berättelser eller att de yngre barnen kommer hit och på olika sätt får interagera med våra elever, säger Jessica Beunis, en av rektorerna på Trulsegårdsskolan.

Algebraskolan har en ansökan om att få utöka med ett högstadium och man hoppas kunna göra detta inom något år.

Hör rektorn berätta om vad flytten inneburit – och hur hon vill samarbeta med grannskolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer