Alice har sytt klänningen ”Runaway Bride” åt världsartisten. Foto: Philip Macìas

Alice nya jobb – klä Christina Aguilera

Publicerad

Alice Jardesten, 25 år, tog examen från Borås textilhögskolas modedesignprogram i somras. Efter att ha visat sin examenskollektion i Stockholm tog en stylist kontakt med henne. Nu har hon specialsytt två av de plagg Christina Aguilera bär under sin turné Liberation Tour.

– Det började med att jag fick visa mina kläder på modeveckan i Stockholm och London, och efter stockholmsvisningen var Vougue där och fotade, och då fick bilderna spridning väldigt fort och en stylist hörde av sig och frågade om om hon fick använda min kläder, berättar Alice Jardesten.

Runaway bride

Hon berättar att i sin kollektion så har hon arbetat mycket med motsatser, normer och uppställda klädkoder. En av de två klänningarna hon sytt och designat åt världsartisten är en blandning mellan en bröllopsklänning och en tracksuit  – och i sann Göteborgsanda heter klänningen Runaway Bride. Klänningen har brudklänningens alla typiska referenser, som vit spets, slank silhuett och ett långt släp. Detta har hon slagit ihop med byxor med revärer, överdel med raglanärmar och tydliga tryckknappar som allt går i guld. 

Alice Jardefors

– Jag vill att betraktare ska känna igen kläderna, att hen ska se och förstå plaggens sammanhang. Det är därför jag tycker det är roligt att använda till exempel kläder som är kopplade till vissa specifika sammanhang eller jobb och blanda dem, säger Alice Jardesten.

Skandalfest ledde till hundratals fotografier

Efter att stylisten frågade om Aguilera fick låna kläderna till Harper’s Bazaar Icons årliga modegala i New York så försökte Alice följa sina kläder på sociala medier. Hon hade inga höga förväntningar eftersom det inte var säkert om kläderna skulle passa eller om ens artisten skulle tycka om dem, och när det visade sig att hon inte bar klänningen på galan gick Alice och la sig.

– Men när jag vaknade var telefonen full. Hon hade ju burit klänningen på efterfesten, och just den efterfesten blev ju väldigt omtalad eftersom Cardie B kastade en sko på Nicki Minaj. Så det blev ju en himla uppståndelse och min klänning fastnade på massa paparazzifotografier eftersom efterfesten blev väldigt omskriven, berättar Alice.

En av Alice kreationer

”Det känns som om våra stilar passar”

Kort senare tog stylisten kontakt med Alice igen och ville anställa henne för att designa två nya plagg som var inspirerade från examenskollektionen.

– Hennes nya image är mycket mer sensuell än tidigare och går mycket i rött svart och vitt. Mina kläder går ju lite i linje med det, jag gillar att flörta med det sensuella, lite naket och med accentuerade axlar, tajt midja och mycket bröst och rumpa, så det känns som om våra stilar passar bra ihop, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer