Stort firande när Alingsås fyller 400 år

Publicerad

Under helgen firas det för fullt när potatisstaden Alingsås firar 400 år. Höjdpunkten för många blir nog när kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker jubileumsstaden.

På torget i Alingsås pågår förberedelserna för fullt inför firandet. Exakt 16.19 på lördagen kommer kronprinsessan Victoria att invigningstala på Stora Torget, så det gäller att få allt i bästa skick. Torget är fortfarande fullt med parkerade bilar och arbetet pågår med att bygga  den stora scenen där mycket av underhållningen kommer att ske.

Många som besöker staden tycker att den är vacker med sina trähus och charmiga gator, men även närheten både till storstaden Göteborg och naturen runt om staden är uppskattat.

Under året som gått har det skett mycket för att få ut information om stadens jubileum, med det finns några som tycker att ändå mer kunde ha gjorts.

– Lite mer uppmärksamhet hade inte skadat, säger Tove Oxfort.

– Det är en väldigt fin stad, som förtjänar att få mer av den varan tycker jag.

Alingen på åsen

Varifrån namnet Alingsås kommer är oklart, men en förklaring är att en inflyttning skett från Ale, en person kallad Aling på 1300-talet och att denne någon valde att bosätta sig på åsen som idag ligger vid stadsdelen Nolby.

Stadsrättigheterna fick alingsåsarna 1619 av Gustav II Adolf, som alltså blev stad två år före till exempel Göteborg.

Staden har knappt 27 000 invånare, men med hela kommunen så bor här drygt 41 000 invånare.

I klippet berättar Alingsåsborna om vad som är bäst med staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer