Slovaken Peter Beneš visste inte vad han skulle tro när spelarna som hämtat honom sa att han skulle spela hockey. Han hade ju kommit för att spela bandy... Foto: Borås Bandy

Alingsåslaget hämtade fel slovak på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

När Sörhaga/Alingsås hockey skulle hämta sitt slovakiska nyförvärv på Landvetter fick man med sig fel kille. Strax före matchstart samma dag stod det klart att slovaken de hämtat skulle till Borås Bandy. Kvar på flygplatsen stod ”rätt” slovak och undrade var hans skjuts blivit av...

Den märkliga förväxlingshistorien beskrevs först i Alingsås Tidning. Det var i söndags förmiddag som två spelare från hockeylaget i Alingsås, backen Erik Martinsson och forwarden Alexander Gidebring, körde till Landvetter flygplats för att hämta det senaste nyförvärvet: Slovaken Martin Chonavec.

Äldre och tyngre

På flygplatsen fick de se en stor kille med vad de uppfattade som en hockeybag. Han hade just kommit från Slovakien. Hockeyspelarna hälsade honom välkommen på engelska och tog med honom i bilen. Visserligen tyckte de att mannen såg både äldre och tyngre ut än de väntat, och dessutom ville han gärna prata om bandy, men de båda spelarna var helt säkra på att de fått med sig rätt man.

I själva verket hade de kört iväg med slovaken Peter Beneš, som kommit för att spela bandy med Borås Bandy.

– Jag började undra redan i bilen. Och när vi kom till ishallen frågade jag ”Var är bandyarenan?” De tittade frågande på mig och sa att vi spelar inte bandy här. Jag tänkte då att de kanske skämtade med mig på något sätt, berättar Peter Beneš för SVT Nyheter Väst.

Träning på is?

Han funderade på om bandylaget kanske behövde träna mer på is, och de fortsatte till omklädningsrummet.

– Ärligt talat förstod jag först då vad som hänt. För då såg jag all hockeutrustning och tänkte ”Oh, no!” Jag sa att det blivit fel till killarna, och de frågade ”Men vem är du?”

Han skrattar gott åt hela historien.

– Det gjorde vi allihopa. Jag ringde min agent och han gapskrattade nog en hel minut! Det är ju sånt här man ser på film, men jag hade aldrig trott att det kunde hända i verkligheten!

Snabba bud

Sedan gällde det att agera snabbt. Killarna som hämtat Peter Beneš fick sätta sig i bilen och åka tillbaka till flygplatsen så fort som möjligt för att hämta Martin Chonavec. Samtidigt fick Jonas Carlsson, ordförande för Borås Bandy, ett oväntat samtal från Alingsås:

– Ja, de sa: ”Du, vi har råkat ta er spelare!” Det slutade med att jag fick sätta mig i bilen och åka till Hedared mellan Alingsås och Borås för att plocka upp honom, berättar han.

– Nu är i alla fall Peter bosatt där han ska vara och är officiellt vår, tillägger han.

Hur det gick i hockeymatchen? Alingsås förlorade med 4-1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer