Alireza valde att inte ljuga för Afghanistans ambassad. Foto: SVT

Alireza ljög inte – trots Migrationsverkets uppmaning

Publicerad

I veckan kunde SVT och GP berätta om 18-årige Alireza som blivit uppmanad att ljuga för den afghanska ambassaden för att utvisningsbeslutet skulle kunna verkställas. Bakom uppmaningen stod en handläggare på Migrationsverket. Men Alireza ljög aldrig.

Det är webbtidningen Blankspot och journalisten Martin Shibbye som på torsdagen följde med Alireza när han ännu en gång skulle besöka den afghanska ambassaden på Lidingö utanför Stockholm.

Första gången Alireza träffade ambassadören svarade han nej på frågan om han ville åka tillbaka till Afghanistan. Det här gjorde att han inte fick de resehandlingar han behövde för att utvisningen skulle kunna verkställas.

Men den här gången, efter att 18-åringen nu också funderat och fått ta ställning till om han skulle följa handläggaren på Migrationsverkets uppmaning – att ljuga för att få bli utvisad och helt enkelt svara ja på frågan – så var förutsättningarna annorlunda.

LÄS MER: Migrationsverket uppmanade Alireza att ljuga för ambassaden

Så när Afghanistans ambassadör Hamid Hami på torsdagen åter ställde frågan om han ville åka tillbaka till sitt hemland hade han funderat klart.

– Nej, jag vill inte resa tillbaka till Afghanistan, svarade Alireza enligt Blankspot och visade det brev på engelska från Migrationsverket där han skulle ha skrivit under att hans förestående resa är frivillig.

Orolig för polisen

Men någon underskrift fanns inte. Alireza berättar att hans familj finns i Iran och att han inte känner någon i Afghanistan.

– Mina föräldrar har fiender där så jag är rädd, sa han enligt Blankspot.

Ambassadören förklarar att om Alireza kan visa för dem att han var minderårig när han kom till Sverige – någon åldersbedömning genomfördes aldrig i hans fall – så kommer de inte skriva ut några resehandlingar till honom.

– Vad gör jag om polisen hämtar mig då?, undrade Alireza enligt Blankspot.

Åldern måste utredas

Det här undrar Alireza eftersom handläggaren på Migrationsverket sagt att hans ärende kommer lämnas över till polis om han inte samarbetar.

– Även om du kommer hit med polis så kommer vi inte skriva ut några resehandlingar till dig, inte innan din ålder är utredd, svarade ambassadören enligt Blankspot.

Så ännu en gång lämnar Alireza ambassaden utan resehandlingar. Han berättar för Blankspot att han känner att det var rätt beslut att tala sanning.

Migrationsverket har tidigare sagt till SVT att de inte ska uppmana människor att ljuga. Den aktuella handläggaren menar att han använt sig av en olycklig formulering och att det inte var hans mening att uppmana Alireza att ljuga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.