William Kling, Rickard Jellmund, tilda Sjögren, Kamila Abdullah och Nour Didi sommarjobbade tillsammans för att skapa filmen Alla Tillsammans Foto: All United

Ungdomar sommarjobbar för ökad integration

Publicerad

Efter ett sommarjobbsinitiativ har nu fem ungdomar från olika delar av Göteborg tillsammans skapat en film för ökad integration. Syftet med projektet har varit kring tre fokuspunkter: Positivitet, integration och mångfald.

Kamila Abdullah från Brunnsbo i Göteborg var inte sugen på ett vanligt sommarjobb när hon i våras satte sig och började fundera på vad hon skulle göra veckorna efter att ha klarat av högstadiet. I stället ville hon ha ett nytänkade jobb där hon fick jobba med människor. Och hon hittade rätt. Med råge.

– Det var svårt att få jobb, eftersom jag är ungdom. Men så hörde jag att man kunde söka sommarjobb via kommunen när man slutade nian. Jag bestämde mig ganska sent och sökte precis innan deadline. Men det blev helt rätt.

Skulle gynna samhället

Jobbet som erbjöds var att tillsammans med ett gäng ungdomar i samma sits skapa ett projekt som på olika sätt skulle kunna gynna samhället. De hade tre veckor på sig. På den tiden skulle de lära känna varandra, fördela arbetsuppgifter och avsluta projektet. Resultatet blev en film på temat ”Alla Tillsammans”

– Filmen vi gjorde handlar om att det är viktigt nu, speciellt i dessa tider där man i media och på gator och torg ser främlingsfientlighet och andra dåliga saker, lägga fokus på hur viktiga vi alla är. Att då göra en film på temat ”Alla Tillsammans” kändes helt klockrent. Speciellt nu när det är valår.

Gothia Cup blev scenen

Kamila Abdullah tog på sig rollen som projektledare och tillsammans med William Kling, Rickard Jellemund, Tilda Sjögren och Nour Didi arbetade de var och en med gruppdynamik, marknadsföring, filmproduktion och sociala medier för att som grupp nå fram till slutresultatet: En film under Gothia Cup-veckan i Göteborg där flera personer från många olika länder håller upp en skylt med texten ”Alla Tillsammans” på olika språk.

– Det var kul, det gick bra. Vi visste inte helt hur det skulle gå – framförallt när ingen i gruppen kände varandra sedan tidigare, men vi fick hjälp av flera handledare från organisationen Förebildarna som var med för att coacha och vägleda oss genom projektet, säger Kamila Abdullah och fortsätter: Vi är väldigt stolta över arbetet och att det har gått så smidigt som det gjort.

Se filmen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.