Bygglekplatsen på Långströmsgatan i Svartedalen på Hisingen. Foto: Aveter CC BY 3.0

Alliansen svarar efter kritik mot besparingar på lekplatspersonal

Publicerad

Om Alliansens budget röstas igenom i Göteborgs kommunfullmäktige på onsdag kommer personalen på ett antal lekparker i Göteborg att försvinna. Det har lett till kritik från föräldrar och från de som arbetar i verksamheten. Nu svarar Alliansen på kritiken.

Det var under torsdagen som SVT Nyheter Väst rapporterade om oron som finns bland personalen som arbetar som fritidspedagoger vid lekplatsen i Hammarkullen i Angered, Plikta i Slottsskogen, Positivparken i Frölunda, Bygglekplatsen på Hisingen och Skateparken vid Bergakungen.

Enligt förslaget i budgeten som ska behandlas i Göteborgs kommunfullmäktige nästa vecka dras minst åtta tjänster in. I alla fall enligt personalens egna farhågor. De styrande kritiseras för att inte förstå hur viktig verksamheten är för både barn och föräldrar.

Men den ansvarige politikern, Naod Habtemichael, (C), svarar så här:

– Pengarna behövs på andra håll istället för att bemanna lekplatser. Vi behöver investera mer i förskolor och skolor och minska kommunens strukturella underskott bland annat, säger Naod Habtemichael (C).

”Man kan söka föreningsbidrag”

Han säger sig dock känna till betydelsen av tjänsterna.

– Jag vet om att de är väldigt uppskattade. Det är ingen nyhet. Men det här handlar om att vi behöver prioritera. Man kan sträcka det offentligas roll hur långt som helst men man måste sätta gränsen någonstans.

Han öppnar också för att allmänheten skulle kunna göra jobbet själv:

– Det finns inget som hindrar att civilsamhället engagerar sig i den här frågan. Man skulle exempelvis kunna söka föreningsbidrag som vilken förening som helst.

När tjänsterna dras in – om budgeten klubbas – är oklart.

– Det finns inget specifikt datum som är hugget i sten utan det blir upp till förvaltningen och park- och naturnämnden att besluta om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.