Allt färre arter längs västkusten

Publicerad

På 1920- och 30-talen gjordes en marinbiologisk inventering i Kattegatt och Skagerrak, den första någonsin. Nu har en ny inventering gjorts som visar att minst 60 % av alla bottenarter har försvunnit.

Kennet Lundin och Matthias Obst är experter på marinbiologi och har deltagit i den senaste undersökningen av västkusten 2006-2009 och de har samlat in information om vad som finns i havet och vad som händer där. För även om havet är djupt, så har man hittat oroväckande fakta om förändringar. Man jämför med de undersökningar som gjordes på 20- och 30-talen. Vissa koraller, maskar och till exempel fotbollssvampen är arter som försvunnit.

Hur allvarligt är det?

– Ja, det kan man ju fundera på. Och det är flera aspekter man ska överväga. Vi ser ju att de arter som försvunnit är framförallt de arter som är sällsynta, säger Matthias Obst, marinforskare på Göteborgs universitet.

Medusahuvud som försvunnit

Ur en gammal ask plockar Kennet upp något som som mest liknar en större variant av snabbnudlar, som torkat ihop och ligger i en klump som är något större än en handflata. Arkiven på Naturhistoriska museet i Göteborg är mer eller mindre proppfulla av mängder av artprover, som samlats in under runt 100 år. Och det är det här materialet man jämför med de prover som tagits vid senaste tillfället.

– Här är en slags tagghuding, som heter Medusahuvud. Den är helt försvunnen idag och klassas som regionalt utdöd, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet.

Flera orsaker till förändringar

Det var museichefen på Naturhistoriska museet i Göteborg, Leonard Axel Jägerskiöld, som tillsammans med sin personal över hela västkusten samlade in de första proverna. Det är svårt att avgöra varför så många arter försvunnit, men en bidragande orsak kan vara trålning som förstör förutsättningar för bottenlevande arter. En annan orsak är övergödning.

– För det är blir även effekter av att man tagit bort de stora rovfiskarna, då får man en kaskadeffekt neråt, det påverkar hela ekosystemet. Så det är också någonting att gå vidare med och se vad man kan lyfta fram vad orsakerna är, vilken påverkan de har,  säger Kennet Lundin.

– Det kommer att bli så att havet kommer att användas mycket mer i framtiden, kustnära områden speciellt. Så vi måste förstå mycket bättre hur ekosystemet fungerar och hur vi människor påverkar, så att vi kan hantera det på ett bra sätt, precis som vi gör på land, säger Matthias Obst, marinforskare Göteborgs Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.