Hör rektor Ulrica Boije om varför antalet orosanmälningar ökat så mycket i Angered. Foto: SVT/TT

Allt fler orosanmälningar från förskolor i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Utbildad och modig personal gör att allt fler orosanmälningar görs på förskolor i Göteborg. Det vittnar flera rektorer som SVT Nyheter Väst har pratat med. Angered är den stadsdel där överlägset flest orosanmälningar görs.

– Personalen har blivit modigare, säger Ulrica Boije, rektor på förskolorna Hammarkullen 3 och 5.

Antalet anmälningar om barn som misstänks fara illa har ökat kraftigt i Göteborg de senaste fem åren. Det visar siffror som SVT Nyheter Väst begärt ut från kommunen. Under 2015 gjordes 13 274 orosanmälningar runt om i staden, under 2019 var siffran uppe i 18 893 anmälningar, en ökning med drygt 40 procent.

Anmälningar kan handla om att barnet, eller någon närstående, utsätts för våld. Det kan också handla om missbruksproblematik i hemmet eller att barn far illa av någon annan anledning.

Flest anmälningar i Angered

Den stadsdel i Göteborg som har i särklass flest anmälningar är Angered, där gjordes förra året 3 788 orosanmälningar. Här har man under flera år arbetat med att vidareutbilda personal på både skolor och förskolor, och det är en bidragande orsak till ökningen. Det menar flera förskolerektorer som SVT Nyheter Väst talat med.

– Jag har en bra och modig personal som jobbar otroligt bra med barnen och som vågar anmäla med stöd av sin chefer, säger Ulrica Boije, rektor på förskolorna Hammarkullen 3 och 5.

Förskolan ska vara en trygg plats

Enligt henne arbetar förskolan mycket för att få goda relationer med barnen så att de ska våga berätta om otrygga händelser för förskolepersonalen. 

– Om man har en trygg plats på förskolan och berättar om något hemma, då gör man det för att en vuxen ska ta tag i det. säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.